EU-domstolen slår fast att vegetariska produkter inte får marknadsföras som ”mjölk” eller ”smör”.

EU slår fast: Mjölk och smör måste komma från däggdjur!

16 juni, 2017ANNONS

I en dom mot tyska företaget TofuTown slår EU-domstolen fast att vegetariska produkter inte får marknadsföras som ”mjölk” eller ”smör”.
Det tyska företaget TofuTown, som producerar och säljer vegetariska och veganska livsmedel, har stämts i EU-domstolen av föreningen VSW för att ha marknadsfört vegetariska produkter, där förpackningarna märkts med beteckningar som ”Tofubutter” (tofusmör), ”Pflanzenkäse” (vegetabilisk ost), ”Veggie-Cheese”, ”Cream” och andra liknande namn.

Om något kallas för mjölk, smör, grädde, ost eller yoghurt ska det göras av mjölk från ett däggdjur, enligt domstolen. Och med mjölk avses endast det ”normala juversekret som erhålls vid en eller flera mjölkningar, utan någon tillsats och utan att något avlägsnats från detta”.

Undantag finns dock för traditionella eller etablerade produkter som kokosmjölk, kakaosmör och jordnötssmör. 

TofuTown har hävdat att bolagets reklam och förpackningsmärkningar inte strider mot EU:s bestämmelser, dels eftersom det sätt på vilket konsumenten uppfattar dessa beteckningar väsentligt har ändrats de senaste åren, dels eftersom bolaget inte använder beteckningar som ”smör” eller ”cream” separat, utan alltid tillsammans med begrepp som hänvisar till de aktuella produkternas vegetabiliska ursprung, exempelvis ”tofusmör” eller ”rice spray cream”.

Text Carina Malm

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!