Integra kan hantera 40 000 ton flexibla material årligen.

Europas modernaste plaståtervinning nu i drift

11 juni, 2019

Nyligen togs Integras nya, avancerade plaståtervinningsanläggning i drift i Bulgarien. Den är privatägd och klarar allt från sortering till extrudering av nya pellets. Det finns inget liknande i Europa i dag. Kvaliteten på det återvunna är i princip likvärdig med ny plastråvara.

Ett av de ledande företagen inom plaståtervinning är Tomra. Företaget arrangerar sedan ett par år Tomra Leads, en mötesplats för kunder och leverantörer på olika platser i världen. I år fanns man i den bulgariska huvudstaden Sofia, där man förutom ett omfattande seminarieprogram gav deltagarna en rundvandring i Integras helt nya plaståtervinningsfabrik, för närvarande den mest avancerade i Europa och till vilken man levererat ett stort antal NIR-sorteringsutrustningar.

Integra Plastic AD är helt privatägt av två bulgariska affärsmän samt Kostas Ziogas från Grekland. Inga externa pengar har pumpats in i en satsning som kostat runt 40 miljoner euro. Bygget har gått med rekordfart, man började planeringen tidigt förra året och efter drygt ett år är man igång med testkörningarna.

Kostas Ziogas fanns på plats och presenterade satsningen för de drygt 200 deltagarna.

”Vi kan hantera 40 000 flexibla plastmaterial eller 90 000 styva årligen”, berättade han. ”I första steget i processen sorterar vi till fem olika plastmaterial och vi har möjlighet att färgsortera transparenta material plus tre olika färger. Resterande blir svart granulat i slutet av processen”.

Enligt Kostas Ziogas har man nu den första anläggningen som kan varmvattentvätta konsumentförpackningar. Tvätten sker i runt 80 grader och man kan även tillsätta kaustiksoda för att få bort tryckfärg och andra orenheter. Efter tvätt och torkning sker en så kallade flingsortering, där man kollar renheten på plastflingorna ytterligare en gång, det vill säga att det är rätt material, till exempel LD-polyeten.

”Vi når en renhet på 98,5 procent och vet att vi kommer att kunna justera upp siffran ytterligare när allt är inkört. Det innebär att vi ligger mycket nära ny plastråvara”, säger Kostas Ziogas.

”Våra material kommer inte att säljas som billig plastråvara. Det finns ingen anledning med tanke på den kvalitet vi garanterar, snarare är det väl så att den till och med kan bli dyrare ibland. Kunderna måste inse att det här handlar om cirkulär ekonomi”.

Som bekant godkänns inte återvunnen plast ur hushållsavfall för kontakt med livsmedel, men med tanke på de framsteg tekniken gör, tror Kostas Ziogas att det egentligen bara är en tidsfråga innan man kan få ett godkännande. I USA har FDA till exempel redan gett vissa godkännande säger han.

”Det som händer då är att det kommer att bli en brist på återvunnet material och då kommer priserna att skjuta i höjden”.

”Vi kommer att sälja vårt material både till distributörer och konverterare men man måste inse att vi inte kan sälja bara transparent material, det är det alla vill ha. Ska man handla med oss måste man vara beredd att även köpa de färgade kvaliteterna”.

Kostas Ziogas berättade att i de prognoser man gjort kommer man att nå ROI inom 7 till 8 år, men det kan gå snabbare, beroende på hur marknaden utvecklas.

Återvinningen sker i två parallella linjer och allt avslutas i två extrudrar från Erema. På en fråga om renheten i tvättvattnet blev svaret att man har satsat mycket på filterteknik, över trettio procent av den totala investeringen i tvättanläggningen har hamnat där. Det innebär att man inte kommer att spola ut någon mikroplast eller andra orenheter.

Att Integra etablerat sig i Bulgarien kan kanske vara lite förvånande, men det handlar om vilka grundarna är och också om fördelaktiga skatteregler. För närvarande tar man emot material från hela Europa och man kan så klart fråga sig om det är bra för miljön att transportera plastavfallet genom hela Europa för återvinning, men enligt Tomra är det så. Alternativet, att bygga ett stort antal små anläggningar runt om i Europa, kostar mer för miljön säger man. Det förhindrar å andra sidan inte att det just nu byggs två nya anläggningar, en i Tyskland och en i Holland, som tas i bruk inom en ganska snar framtid.

Någon kanske undrar om inte den nya anläggningen i Motala som Svensk Plaståtervinning nyligen invigde, är likvärdig med Integra. Tomra har för övrigt varit en ledande leverantör även där. Det finns en betydande skillnad. I Motala kan man ta emot 100 000 ton material om året, men där handlar det bara om sortering, inte om extrudering till nya granulat. Det innebär att Motalaanläggningen är en potentiell leverantör till Integra.

Tidningen nord emballage var på plats i Sofia och återkommer i nästa utgåva med vad som framkom från seminarieprogrammet.

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!