ICA:s färska portionsrätter förpackas nu i olikfärgade “color of the day”-tråg, som till 75 procent består av PET från återvunna konsumentförpackningar. (Bild ICA)

Portionsrätter i olikfärgade tråg av återvunnen konsument-PET

29 september, 2020

Från och med vecka 40 levereras ICA:s färska portionsrätter i olikfärgade “color of the day”-tråg, som till 75 procent består av PET från återvunna konsumentförpackningar, så kallad CPET.

De nya färdigmatstrågen tillverkas av danska Faerch A/S under varumärket CPET Evolve by Faerch och plasten i förpackningarna kommer från livsmedelstråg och flaskor, som samlats in i Europa, tvättats och omvandlats till nya livsmedelsförpackningar. Ingen ny färg tillsätts, vilket innebär att trågen får sin unika färg beroende på vilka färger det insamlade materialet har. Färgerna varierar i olika nyanser av rosa, brunt och grönt.

”Plasten i de nya förpackningarna kommer till största del från återvunnen konsumentplast, något som efterfrågas. Att byta till återvunnen plastråvara är helt i linje med våra högt uppsatta plastmål”, säger Sofia Erixson, senior förpackningsutvecklare på ICA.

Genom att byta från svarta och till hundra procent fossilbaserade tråg till en förpackning som består av 75 procent återvunnen plast minskar förpackningens utsläpp av koldioxid med ca 43 procent.

”Vi är fortfarande tidigt i omställningen, men jag tror att detta är lösningen för att vi i Sverige på sikt ska få ihop ett cirkulärt flöde även för våra PET-tråg. Det är inte hållbart i längden att trågen går till förbränning”, säger Sofia Erixson till Packnews.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!