Färsk finsk fisk förpackas i Stora Ensos EcoFishBox

PUBLICERAD: 29 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Från vänster: Keijo Marjakoski

Finlands största aktör inom fiskindustrin – Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy – förpackar sedan årsskiftet sina färska fiskfiléer i Stora Ensos vattentäta wellpappförpackning EcoFishBox™, istället för att använda förpackningar av expanderad polystyren (EPS). Det nya förpackningskonceptet har haft många positiva effekter, både på verksamheten och på miljön.

För det familjeägda företaget Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy är hållbarhet och innovation de främsta faktorerna för framgång. Under sina dryga 40 år på marknaden har de utvecklat och expanderat sin verksamhet, samtidigt som de ständigt letat efter nya sätt att minska företagets miljöpåverkan. De har mottagit flera utmärkelser för sina bedrifter, senast i raden som Årets entreprenör i Finland 2016.

”Vi har varit pionjärer inom en mängd olika områden genom åren. Nu är vi stolta över att även kunna vara föregångare, när det handlar om att använda hållbara och innovativa förpackningar inom fiskindustrin, genom att vara det första företaget, som använder EcoFishBox™ i storskalig produktion”, kommenterar Veijo Hukkanen, grundare och VD på Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy.

Fiskföretaget har fått en mycket effektivare produktion sedan man gick över till EcoFishBox™. Automatiseringsmaskinerna för lådmontering, produktionen av ispåsar och rullbandslösningarna bidrar till en enkel och snabb process. Förpackningarnas form gör det också lättare att fylla dem och stapla dem på pallar. En annan väsentlig fördel är att EcoFishBox™ levereras som platta wellpappark, vilket innebär att de tar upp till sju gånger mindre plats att lagra och transportera jämfört med EPS-lådor.

I sin produktionsanläggning i Sastamala i sydvästra Finland. använder Kalaneuvos –V. Hukkanen Oy i nuläget dagligen 500 EcoFishBox™-förpackningar till sina färska fiskfiléer. Man använder 10-kilosförpackningar och genomför även tester med 20-kilosförpackningar.

”Eftersom vi är så nöjda med EcoFishBox™ vill vi gärna vidareutveckla produkten. Nu undersöker vi möjligheten för förpackningar i fler storlekar. Vårt mål är att ersätta samtliga EPS-lådor med miljövänligare lösningar”, avslutar Veijo Hukkanen.

————————————-
Förpackningskonceptet EcoFishBox™ har utvecklats av Stora Enso och utgör ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ till de EPS-lådor som ofta används inom fiskindustrin. Konceptet omfattar läcksäkra förpackningar för fisktransport, lösningar för förpackningsautomatisering och ishanteringssystem. Förpackningskonceptet EcoFishBox™ har vunnit pris i den nordiska förpackningstävlingen Scanstar 2016 och i den globala förpackningstävlingen WorldStar 2017, vann den Gold Sustainability Award.

V. Hukkanen Oy är ett traditionellt, familjeägt finskt företag, som har producerat fiskprodukter sedan 1975 under varumärket Kalaneuvos samt under diverse butiksmärken. Hukkanen-koncernen är den största aktören inom fiskindustrin i Finland. Företaget är specialiserat inom fiskodling, fiskbearbetning, grossistförsäljning, import och export. Företaget har över 230 anställda och de totala intäkterna uppgick 2016 till över 105 miljoner euro (drygt en miljard kronor).

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01