Festo Cobot är enligt tillverkaren Festo världens första pneumatisk robot. (Bild pressbild/Festo)

Festo lanserar världens första cobot som drivs med pneumatik

12 maj, 2022ANNONS

Tyska automationsteknikspecialisten Festo har utvecklat Festo Cobot som är världens första pneumatiskt drivna robot.

Festo skriver att marknadssegmentet med cobotar – dvs lättmanövrerade robotar som möjliggör samarbete mellan människa och robot – kommer att växa snabbt under de närmaste åren. Cobotar avlastar anställda från speciellt ansträngande eller monotona uppgifter, vilket ger dem nya nivåer av frihet samt gör deras arbete enklare och hälsosammare. Festo skriver också att ingen annan teknik har ett så känsligt och flexibelt förhållningssätt till människa/robotsamarbete som pneumatik.

Enligt Festo har Festo Cobot många fördelar tack vare pneumatiken. De direkta pneumatiska drivningarna i lederna är mycket kostnadseffektiva och speciellt lätta, eftersom det till skillnad från elektriska lösningar inte krävs några tunga växlar eller dyra momentgivare.

”Världens första pneumatiska cobot är ett resultat av den exceptionella expertisen inom styrd pneumatik hos Festo”, skriver företaget.

Enligt Festo kommer deras pneumatiska cobot att vara billigare än elektriska cobotar i samma klass. Dess huvudsakliga användningsområde blir hantering av smådelar med nyttolaster på upp till tre kilo.

”När den börjar säljas år 2023 kommer Festo Cobot att sätta nya standarder för samarbete mellan människor och robotar eftersom den är så enkel att hantera”, förklarar Frank Melzer, CTO hos Festo.

Festo Cobot består av själva hårdvaran, en handhållen modul samt Robotic Suite, som är en mjukvara för intuitiv driftsättning och programmering och som inte kräver förkunskaper i robotteknik. Paketet gör det möjligt att driftsätta och programmera coboten på mindre än en timme. De pneumatiska drivningarna gör att robotarmen enkelt kan styras för hand och utan något motstånd, så att brytpunkter eller banor kan läras in snabbt och exakt.

Festo Cobot har en lättviktskonstruktion och vikten är under 20 kilo. Den har en räckvidd på 670 millimeter – motsvarande en mänsklig arm – vilket gör att den kan uppfattas som en hjälpande tredje hand, när den arbetar tillsammans med en person. Tack vare de pneumatiska drivningarnas flexibilitet arbetar coboten känsligt och med en hastighet som passar situationen och med mjuka, harmoniska rörelser. Den sägs också vara lika mjuk vid beröring som vid mänsklig kontakt…

”Cobotens pneumatiska drift och låga vikt minskar dess kontaktenergi och tack vare exakta tryckregulatorer i lederna känner roboten av när den berörs och reagerar med lämpliga säkerhetsfunktioner. Anställda kan därför arbeta tillsammans med sin noggranna tekniska ´kollega´ i full säkerhet”, säger Christian Tarragona, Head of Robotics hos Festo.

——————————————————————
Festo är ett globalt familjeägt företag med huvudkontor i Esslingen am Neckar, Tyskland. Festo levererar pneumatisk och elektrisk automationsteknik och företagets produkter och tjänster finns tillgängliga i 176 länder. Festo har cirka 20.000 anställda i 61 länder och omsatte år 2020 cirka 2,84 miljarder euro (ca 30 miljarder kronor). I Sverige finns dotterbolaget Festo AB i Malmö.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!