Med den nya maskinen från Syntegon kan BillerudKorsnäs FibreForm-papper formas till kundanpassade förpackningar, s.k. Shaped Paper Pods. (Bild BillerudKorsnäs)

FibreForm-produkter skapas med specialutvecklad maskin

30 april, 2020

Svenska BillerudKorsnäs och tyska Syntegon Technology (tidigare Bosch Packaging Technology) har samarbetat kring ett maskinsystem för produktion av kundanpassade förpackningar av BillerudKorsnäs formbara FibreForm®-papper, så kallade Shaped Paper Pods.

Den nya lösningen innebär att Syntegon står för maskinlösningen och att BillerudKorsnäs tillgodoser varje kunds unika behov av FibreForm®-material.

”Tillsammans med varumärkesägare utvecklar vi en hållbar och helt kundanpassad förpackningslösning avseende design, funktionalitet och barriäregenskaper”, skriver BillerudKorsnäs i ett pressmeddelande.

I samarbetet har Syntegon Technology utvecklat en ny TPU-pappersform-, fyll- och förseglingsmaskin som med hjälp av tryckluft och pressverktyg formar och präglar FibreForm®-papper och förvandlar det till värmeförseglade Shaped Paper Pods. Förpackningarna kan få en fyllningsvolym från några få milliliter upp till 100 milliliter och förses med barriär efter kundens behov och önskemål. Maskinen har en kapacitet på upp till 15.000 Shaped Paper Pods i timmen.

”Vi har lyckats med en perfekt match mellan teknologi och material, vilket skapar en unik upplevelse”, säger Matthias Klauser, hållbarhetsexpert på Syntegon Technology i Tyskland.

Shaped Paper Pods kan skräddarsys efter kundens behov in i minsta detalj. Den nya hållbara lösningen är enligt BillerudKorsnäs idealisk för produktprover, insatser, påfyllningar, portionsförpackningar och engångsförpackningar, något som varumärkesägare med höga miljöambitioner efterfrågat länge. Shaped Paper Pods är lämpliga för enskilda portionsförpackningar och för produkter som vanligtvis förpackas i blisterförpackningar och de kan fyllas med flera olika typer av produkter, bland annat kosmetika och torra eller tjockflytande livsmedel.

”Från och med nu kan FibreForm-pappret formas precis som kunden vill ha det. FibreForm är ett naturligt alternativ där plast tidigare har varit normen. Dessutom tillåter det upp till tio gånger djupare prägling än vanligt papper, vilket resulterar i 3D-effekter som gör intryck ”, förklarar Simon Johansson, projektledare på BillerudKorsnäs.

Mellan 7 och 13 maj arrangerar Syntegon Technology  en virtuell show, där man kan få veta mer om det nya Shaped Paper Pod-systemet.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!