Flygbild över Findus imponerande anläggning i skånska Bjuv. Det nya fryshuset syns i mitten (den stora

Findus invigde fryshus och packningsfabrik

22 juni, 2015ANNONS

I skånska Bjuv har livsmedelsföretaget Findus har invigt norra Europas största och mest energieffektiva fryslager samt en toppmodern fabrik för blandning och packning av grönsaker och färdigmat. Frysanläggningen, som initierades av Findus i augusti 2013, innebär en investering på 750 miljoner kronor, vilket är en av de största livsmedelssatsningarna, som skett i Sverige.

Den nya anläggningen kommer att möjliggöra ökad konkurrenskraft för svensk livsmedelsindustri samt minskad klimatpåverkan. Fryslagret, som också är en viktig pusselbit i Findus vision ”Food Valley of Bjuv”, är resultatet av ett samarbete med Peab och holländska Kloosterboer.

Landsbygdminister Sven-Erik Bucht, som förrättade invigningen, poängterade i sitt tal att aktörernas gemensamma satsning i Bjuv symboliserar framtidstro för svensk livsmedelsindustri. Han kallade Skåne för ”Sveriges matskafferi” och poängterade att han skulle följa utvecklingen av ”Food Valley of Bjuv” noggrant. 

Samtidigt med det nya fryslagret invigdes Findus toppmoderna fabrik för blandning och packning av grönsaker och färdigmat i Bjuv. Den nya fabriken integreras med Findus befintliga produktionsanläggning och utökar produktionsmöjligheterna samt förbättrar produktkvaliteten. 

”Anläggningen, som är en stor investering i effektivitet, innebär också stora miljövinster. Den kommer att vara den plattform, som driver vår vision att utveckla svensk livsmedelsindustri. Findus får möjlighet att ytterligare stärka sin konkurrenskraft gentemot de stora europeiska livsmedelsbolagen, som successivt ökat sin närvaro i Sverige”, säger Henrik Hjalmarsson, VD Findus Sverige AB. 

Det helautomatiserade fryslagret, som förbrukar 40 procent mindre energi än ett vanligt fryslager, kommer att drivas av det holländska logistikföretaget Kloosterboer. Dessutom innebär samlokaliseringen av fryslager och Findus fabrik att antalet lastbilstransporter kan minskas. Även andra livsmedelsaktörer än Findus kommer att utnyttja lagret i Bjuv. Samordningen innebär att det finns möjlighet att effektivisera distributionen och därmed även minska antalet transporter till och från Bjuv.
Fryslagret, som är norra Europas största, är 38 meter högt och rymmer ca 440.000 kubikmeter. Klosterboer räknar med att 550.000 pallar årligen kommer att lastas in och ut från lagret. 

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!