Everest Flexibles är beläget i ett industriområde i staden Durban, nära till hamn och större transportvägar.

Finska Huhtamäki stärker sin närvaro i Afrika genom förvärv

1 oktober, 2019ANNONS

Finska koncernen Huhtamäki Oyj har träffat avtal om att förvärva 70 procent av det sydafrikanska förpackningsbolaget Everest Flexibles Limited, beläget i Durban. Köpeskillingen uppges till 58 miljoner euro (drygt 621 miljoner kronor). Privatägda Everest tillverkar bland annat olika typer av flexibla förpackningar.

Huhtamäki skriver i ett pressmeddelande att förvärvet innebär att koncernen ökar sin närvaro i Sydafrika inom flexibla förpackningar och stärker sin tillväxt på den afrikanska marknaden.

”Nu kan vi utnyttja tillväxtmöjligheterna i den spännande afrikanska regionen”, säger Olli Koponen. (Bild Huhtamäki)

”Med Everest kommer vi att ännu bättre kunna betjäna såväl våra nuvarande som nya kunder i Sydafrika och omgivande länder och erbjuda ett komplett utbud av flexibla förpackningslösningar och snabbare ledtider”, säger Olli Koponen, som är chef för affärsområdet Flexible Packaging inom Huhtamäki.

I och med majoritetsförvärvet av Everest kommer Huhtamäki att ha två tillverkningsenheter för flexibla förpackningar på den afrikanska kontinenten. I april i år invigde man, som vi tidigare rapporterat om, en nybyggd fabrik utanför Kairo i Egypten. Den fabriken är ett joint venture mellan Huhtamäki (75 procent) och företagets mångårige samarbetspartner i Egypten Ayman Korra (25 procent) Läs HÄR!

”Med dessa två enheter kommer vi att ha en utmärkt position att utnyttja tillväxtmöjligheterna i den spännande afrikanska regionen”, säger Olli Koponen.

Huhtamäki uppger att den del av Everest, som förvärvet avser, har en årlig nettoomsättning på cirka 40 miljoner euro (ca 429 miljoner kronor) och att den sysselsätter omkring 420 anställda. Verksamheten kommer att ingå i Huhtamäkis affärsområde Flexible Packaging.

Köpeskillingen på 58 miljoner euro kommer att betalas dels i kontanter, dels i form av Huhtamäki-aktier, vilket innebär att säljarna av Everest även kommer att ingå i ett joint venture med Huhtamäkis Foodservice– och Fiber Packaging-verksamheter i Sydafrika. Som ett resultat kommer säljarna av Everest att äga 30 procent av Huhtamäkis verksamhet i Sydafrika.

Huhtamäki skriver att joint venture-strukturen kommer att innebära att bolaget stärker sin totala konkurrenskraft i Sydafrika.

Transaktionen förväntas slutföras inom några månader, med förbehåll för godkännande av berörda konkurrensmyndigheter.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!