Den infraröda kameran FX50 från finska tech-företaget Specim kan detektera även produkter och förpackningar tillverkade i svart plast.

Finska IR-kameran som kan detektera även svart plast

11 juni, 2019ANNONS

Plaståtervinnare, som använder infrarödteknik (NIR = Near-Infra-Red), kan vanligtvis inte detektera svarta plastförpackningar, vilket gör att sådana istället hamnar i deponier eller eldas upp. Men nu finns en nyutvecklad finsk kamera, som löser problemet!

Det är det finska tech-företaget Specim, med huvudsäte i Uleåborg (Oulu), som lanserar kameran FX50, vilken betecknas som ett teknologiskt genombrott, när det gäller att detektera produkter av olika sorters plast.

”FX50 kan snabbt och pålitligt identifiera olika plasttyper oberoende av pigmentfärgen”, säger Tapio Kallonen.

Mer än en miljon ton med svarta plastprodukter kasseras från återvinningsströmmarna i Europa varje år beroende på frånvaron av anpassade detekteringssystem, enligt Specim. Och eftersom det svarta plastmaterialet har ett återvinningsvärde av cirka 600 euro (drygt 6.000 kronor) per ton, så är det avsevärda värden som går till spillo.

”Även den mest moderna sorteringstekniken har problem med att upptäcka pigmentet i svart plast”, berättade Specims VD Tapio Kallonen på en mässa i Amsterdam i maj, arrangerad av Plastics Recyclers Europe.

På mässan presenterade Tapio Kallonen kameran FX50, som betecknas som en kundanpassad infraröd kamera, som arbetar i mellanvåglängdsområdet.

Enligt Tapio Kallonen kan FX50-kameran snabbt och pålitligt identifiera olika plasttyper oberoende av pigmentfärgen, vilket innebär att värdefulla plastprodukter – även svarta sådana – kan tillvaratas och återvinnas.

Enligt Specim innebär FX50 ett steg upp från de NIR-sensorer, som används av de flesta plaståtervinnare. Genom att arbeta i mellanvågsområdet 2,7-5,3 µm, kan FX50-kameran snabbt, noggrant och effektivt detektera alla typer av plast samt sortera bort andra materialtyper som metall, etc.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!