Finska kedjan Sokos ska ersätta plastbärkassar med påsar tillverkade i fiberbaserat Paptic-material. (Bild Paptic)

Finska Sokos plastbärkassar ersätts med Paptics fiberpåsar

11 december, 2019

Sokos, en av Finlands största varuhuskedjor, ska nu ersätta butikernas bärkassar i plast med flerfunktionspåsar tillverkade i Paptic Oys uppmärksammade fibermaterial.
Sokos skriver i ett pressmeddelande att de nya bärkassarna i det hållbara Paptic® Tringa-materialet kan – och bör – återanvändas flera gånger.

De nya bärkassarna kommer att finnas i alla Sokos- och Emotion-butiker i Finland.

Start-up-företaget Paptic Oy, beläget i Esbo, strax utanför Helsingfors, bildades år 2015 och dess grundare kommer från det finska tekniska forskningsinstitutet VTT  och har erfarenheter och kunskaper inom biobaserad forskning. Deras Paptic-material är ett fiberbaserat förpackningsmaterial, som betecknas som ett mellanting mellan papper, plast och textil. Materialet tillverkas med en speciell skumteknik.

”Vi är stolta över vårt samarbete med Sokos”, säger Esa Torniainen. (Bild Paptic)

Paptic-materialet kan, enligt företags grundare, användas till av bärkassar, e-handelsförpackningar, omslagspapper och lyxförpackningar, men också till flera andra förpackningstyper. Paptic kan göras värmeförseglingsbart och ska också kunna köras i vanliga konverteringslinjer för flexibel plast. (Läs mer om Paptic HÄR)

”Vi behöver föregångare som tar hållbara beslut. Vi är stolta över vårt samarbete med Sokos och det är fantastiskt att se hur Sokos verkligen vill vara ett exempel med sina miljöåtgärder”, säger Esa Torniainen, en av Paptics grundare.

Sokos skriver att man aktivt strävar efter mer hållbara val för sina affärsmetoder och att beslutet att avsluta användningen av plastpåsar är ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid..

”De nya bärkassarna är eleganta, starka och designade för att användas flera gånger och till olika ändamål. Materialet likna papper men är flexibelt och motstår väta. Att det är ett kvalitetsmaterial bevisas inte minst av att legendariska franska varuhuset Galeries Lafayette har börjat använda bärkassar tillverkade i Paptic-material”, säger Sokos utvecklingschef Päivi Juntunen.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!