Runt 160 personer samlades på AFF-21 för att ta del av framtiden.

Flexotryckare höll trycket uppe på Absolute Flexo Future-21

21 oktober, 2021ANNONS

I början av oktober kunde det ”virusuppskjutna” seminariet Absolute Flexo Future-21, AFF-21, äntligen arrangeras på Hotel Tylösand utanför Halmstad.

Runt 160 svenska och danska medlemmar från flexotryckorganisationerna Sweflex och Dansk Flexoforum var på plats och fick ta del av ett omfattande konferensprogram, bordsutställning och självfallet goda tillfällen till mingel.

AFF 21 skulle egentligen ha arrangerats förra året, men ett elakt virus satte käppar i hjulet för det. Sweflex ordförande, Göran Dahl, och hans medarbetare, har sedan dess ivrigt väntat på att få genomföra arrangemanget och nu var det till slut möjligt. AFF arrangeras vanligtvis vart tredje år och lockar normalt över 200 deltagare, så med tanke på omständigheterna var uppslutningen mycket bra.

Traditionsenligt inleddes det hela med en Get together-träff kvällen innan konferensdagen och lika traditionsenligt serverades det pytt-i-panna med ägg. För ett antal danska deltagare var det första gången de testade denna ”nationalrätt”, men likheten är trots allt slående med deras egen ”biksemad”…

Det omfattande seminarieprogrammet, som modererades av nord emballages chefredaktör Bo Wallteg, hade fokus på framtiden, något eventets namn klart pekar på. Hur kommer flexografibranschen att se ut år 2025? Inte oväntat kom det att handla mycket om hållbarhet, flexotryck handlar mycket om att trycka på plastmaterial, och plast är ju ett omdiskuterat material för närvarande. Möjligheten att återvinna plåtar genom att kvarna dem och till exempel använda materialet som fyllnadsmaterial togs upp, liksom tryckt elektronik, som kanske äntligen står inför ett genombrott och för ögat dolda koder, som kan ge värdefull information i många led, inte minst när det gäller sortering och återvinning av förpackningar. Ett genomgående ämne var också automatisering och då kopplat till de stora problem branschen har att hitta kvalificerad personal. En ökad automatisering ställer inte bara krav på färre operatörer, den grafiska kunskapen behöver inte heller vara lika stor (tyvärr kan man kanske säga).

Längst i fråga om automatisering av produktionen kom nog Gordon Whitelaw som är VD på Allstein. Hans vision inför år 2025 var att vi då kommer att se de första helautomatiska flexotryckprocesserna. Begreppet ”black factory” har diskuterats i många olika branscher, det vill säga produktion utan behov av operatörer i hallen. Det var en djärv vision han målade upp, och efteråt var det rätt många som var skeptiska till denna titt in i spåkulan, men helt klart är att vi går åt det hållet, sedan kanske år 2025 är lite för tidigt.

Text Bo Wallteg

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!