Ny teknik med livsmedelsånga i film bromsar mögeltillväxt

25 juni, 2020ANNONS

 

SoFresh är ett amerikanskt företag som utvecklat en ny förpackningsteknik som innebär att man kan packa livsmedel i en atmosfär som innehåller livsmedelsånga som bromsar tillväxten av mögel. Därmed kan livsmedels livslängd förlängas.

Det finns över 2 500 luftburna luftsporer som attackerar livsmedel och förstör dem. Enligt SoFresh har man nu en lösning via ett filmmaterial som innehåller exakt rätt mängd av organiskt naturliga ingredienser som ger ett naturligt skydd mot dessa elakingar.

Företaget har utvecklat metoder för att ympa in livsmedelsnaturliga extrakt i film eller behållare och når en kontrollerad mängd ånga i förpackningen. Sporerna absorberar ångan vilket gör att deras metabolism saktas ner till en nivå där det blir svårt för dem att trivas. Eftersom ånga är utvunnen ur livsmedelsextrakt är de säkra för människan enligt SoFresh. Tekniken har testats framgångsrikt på en mängd livsmedel som till exempel bröd, ost och bär och kommer snart att testas även olika grönsaker och frukter, torkat kött och andra livsmedel med låg fuktinnehåll som lätt påverkas.

Filmmaterialet tillverkas genom att man kombinerar inerta polymerer med naturliga växtextrakt och det krävs bara mycket små ändringar i en vanlig process för filmtillverkning. Livslängdsökningen kan skräddarsys beroende på vilken typ av livsmedel som packas och de individuella önskemålen från livsmedelsproducenten. Det kan handla om allt från timmar till dagar.

Källa: AIPIA

 

About the author

Chefredaktör
bo@packnews.com

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!