Specialförpackningarna, som vägde 20 kilo och bland annat innehöll 30 färska ägg, släpptes från specialflygplan på 100 meters höjd. (Bild Wings for Aid)

Förpackningen skyddar ägg vid fall från hundra meters höjd..!

18 december, 2019ANNONS

Förpackningstillverkaren Smurfit Kappa och stiftelsen Wings for Aid har utvecklat en prisbelönt förpackningslösning för katastrofhjälp. Förpackning skyddar exempelvis ägg från att gå sönder vid fall från 100 meters höjd!

Den innovativa wellpappförpackningen är tänkt att släppas från flyg eller drönare och ska användas för nödleveranser av mat, läkemedel och andra förnödenheter till svåråtkomliga områden. Förpackningen, som vann 2019 års TIACA Air Cargo Sustainability Award, kan släppas från luften utan att innehållet skadas. Prototyptester, som genomfördes med förpackningar innehållande 30 färska ägg, visade att innehållet förblev intakt efter ett fall från 100 meter.

Efter landningen kan förpackningarna återanvändas som skydd för andra ändamål, men om de lämnas utomhus bryts de enkelt ner, då de är 100 procent biologiskt nedbrytbara.

Wings for Aid tilltalades av Smurfit Kappas meriter på hållbarhetsområdet och företagets expertis inom pappersbaserade förpackningar.

”Smurfit Kappa är så mycket mer än en leverantör för oss. Vi ser dem verkligen som en samarbetspartner. Utan de timmar de har lagt på forskning och utveckling i det här projektet skulle vi aldrig ha åstadkomma den optimerade låda, som vi nu har fått fram”, säger Barry Koperberg, VD på Wings for Aid Foundation.

Vid testerna har man använt specialplan, som kan flyga i låga hastigheter. Enligt Wings for Aid har man för närvarande möjlighet att släppa lådor med en kapacitet på 20 kg från 100 meters höjd vid en hastighet av 90 km/h, utan att de tar skada och på en förutbestämd plats. Nästa steg i projektet kommer att vara att släppa paketen från drönare istället för flygplan.

”Vi är glada att kunna bidra i ett så viktigt projekt som att möjliggöra katastrofhjälp och vårt designteam antog verkligen utmaningen. Genom vårt initiativ Better Planet Packaging strävar vi efter att gå bortom vad vi gör som företag och arbeta med partners som Wings for Aid Foundation med nya idéer som gör skillnad”, säger Frank Sinnige, Customer Experience & Innovation Director för Smurfit Kappa Benelux.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!