FTI förväntar sig en rekordstor återvinning av förpackningar under julperioden i år. (Bild FTI)

Förpackningsåtervinningen väntas slå rekord under julen

18 december, 2020ANNONS

Corona-pandemins påverkan på människors beteenden har gjort att det lämnas in alltfler förpackningar till återvinning i Sverige och nu förutspår Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) en rekordåtervinning under julperioden.

5 tips – så återvinner du julen:
* Presentsnören och julkort läggs i vanliga soppåsen.
* Julpapper sorteras som pappersförpackningar.
* Kom ihåg att återvinna plasten kring skinkan, laxen och gröttuben. Lägg dem i behållaren för plastförpackningar.
* Värmeljus och marschaller lämnas till metallåtervinning.
OBS! Den lilla vekeshållaren i värmeljuset måste tas bort annars följer aluminiumkoppen med i stålbadet och kan då inte återvinnas!
* Granen hör inte hemma på återvinningsstationen. Kontakta hyresvärd, bostadsrättsförening eller kommun för information om var den ska lämnas.

Totalt sett förväntar sig FTI att återvinningen under jul och nyår kommer att överstiga 24.000 ton, vilket är mer än 10 procent mer än motsvarande period 2019. Exempelvis spås en ökning ske med 1.700 ton fler pappersförpackningar jämfört med förra julen och landa runt cirka 16.000 ton totalt.

”Mängden virke, som går åt för att producera de pappersförpackningar och det omslagspapper som vi förväntas lämnas till återvinning under julperioden, motsvarar ca 4,3 miljoner julgranar”, skriver FTI i ett pressmeddelande.

”Hemmakontor, mer näthandel och andra förändringar i vardagen på grund av pandemin har gjort att antalet förpackningar, som lämnas till återvinning, ökat. Julen 2020 kommer förmodligen att gå till historien som den jul vi får in flest förpackningar till återvinningsstationerna. Vi vill be alla att tömma, vika och platta ihop förpackningarna så mycket det går, så att mer får plats i behållarna”, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Inför julens förväntade höga tryck på återvinningsstationerna har FTI ökat kapaciteten och sin beredskap med tätare tömningar och städningar.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!