Exempel på återvinningsbara PET-flaskor med transparent respektive vit PP-etikett från Avery Dennison och försedda med bolagets nya ”försvinnande” lim. (Bild Avery Dennison)

”Försvinnande” lim godkänt för etiketter på PET-flaskor

27 augusti, 2021ANNONS

Avery Dennison har utvecklat det ”försvinnande” limmet WB0030, som nu har godkänts av svenska Returpack och norska Infinitum för applicering av PP-etiketter (polypropen) på PET-flaskor som ska återvinnas.

Enligt ett pressmeddelande från Avery Dennison kan limmet lätt tvättas bort i ett 65-gradigt kaustikbad utan att lämna rester efter sig, vilket gör limmet fullt kompatibelt med nuvarande återvinningsprocesser. Eventuellt lim som finns kvar på etiketten återaktiveras inte vid lägre temperaturer.

Enligt Avery Dennison ökar efterfrågan på etiketter till PET-flaskor, som är enkla att avlägsna/tvätta bort, Många aktörer vill prioritera PET-flaskor framför glasflaskor, förutsatt att PET-flaskorna är enkla och okomplicerade att återvinna.

Etiketter med det nya ”försvinnande” limmet kan användas på PET-flaskor för alkoholhaltiga drycker, juicer och vatten, samt flera andra produkter.

Enligt pressmeddelandet får PP-etiketter med det nya limmet samma egenskaper som konventionella PP-etiketter, som exempelvis bra motståndskraft mot vattenblekning samt utmärkt utskriftsprestanda.

”Detta lim har potentialen att positivt påverka PET-återvinningen bland annat i de skandinaviska länderna. Eftersom det enkelt och utan rester separeras från PET-materialet under tvättfasen, kan det säkerställa att fler PET-dryckesflaskor kan genomgå återvinningsprocessen och bli till nya plastprodukter”, säger Liselotte den Ouden, som produktchef på Avery Dennison.

Avbery Dennison tillhandahåller nu två typer av PP-etiketter med det nya limmet, dels PP50 Top Clear WB0030 PET23 , som är en transparent etikett, dels PP60 Cavit Top White WB0030 PET23, som är en vit etikett.

——————————————————
Returpack är samlingsnamnet för de båda bolagen Returpack-Burk Svenska AB och Returpack-Pet Svenska AB. De två bolagen ansvarar för återvinning av pantbelagda aluminiumburkar respektive PET-flaskor.

Infinitum är ett motsvarande bolag i Norge, bildat av dryckesproducenter och dagligvaruhandeln. Infinitum ska driva en effektiv insamling och återvinning av dryckesflaskor och –burkar, med stöd av den norska pantförordningen.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!