Franska staten vill förbjuda plastförpackningar för ett stort antal grönsaker och frukter. (Bild PxHere)

Fransk plastindustri stämmer regeringen för plastförbud

12 november, 2021ANNONS

Franska regeringen planerar att införa förbud mot plastförpackningar för frukt och grönt, men nu protesterar fransk plastindustri och stämmer staten.

Enligt ett dekret, som den franska regeringen kungjorde den 8 oktober i år, planerar man att från den 1 januari inför förbud mot försäljning av färska frukter och grönsaker, som är förpackade i plast. Förbudet mot plastförpackningar ska avse obearbetade eller bearbetade (rengjorda, styckade, torkade, etc.) frukter och grönsaker, med undantag för vissa produkter, som inte klarar att exponeras/säljas i bulk.

Initialt berörs ett 30-tal frukter och grönsaker av det föreslagna förebudet mot plastförpackningar. Bland produkterna kan nämnas gurka, paprika, potatis, purjolök, päron, bananer, m fl. Produkter som väger över 1,5 kilo är i inledningsskedet undantagna från plastförbudet.

Enligt uppgift är i dagsläget cirka 37 procent av alla frukter och grönsaker, som säljs i franska butiker, förpackade, oftast i förpackningar som helt eller delvis består av plast.

Det franska lagförslaget har mötts av starkt motstånd, bland annat av organisationen Plastalliance, som representerar den samlade franska plastindustrin.

Plastalliance har nu gett advokatfirman SCP Gatineau et Fattacini mandat att inleda rättsliga åtgärder mot det statliga dekretet från den 8 oktober och mot den föreslagna lagen.

Detaljerna i Plastalliance protester mot det föreslagna plastförpackningsförbudet är ännu inte kända i detalj, men enligt uppgift ska organisationen bland annat åberopa artikel 18 i EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsdirektiv, som fastställer att enskilda medlemsstater inte får införa egna förpackningsförbud, om de inte är uttryckligen tillåtna enligt europeisk lag. Exempelvis kan medlemsländer införa egna, starkare förbud mot vissa livsmedelsförpackningar i plast för produkter avsedda för engångsbruk, men enligt Plastalliance kan inte de frukt- och grönsaksförpackningar, som avses i det franska lagförslaget, kvalificera sig som ”engångsförpackningar” eftersom produkterna (frukt och grönt) inte är avsedda för omedelbar konsumtion.

Organisationen Plastalliance skriver i en pressrelease, daterad 3 november, att de åtgärder, som föreslås i franska statens ”konkurrensbegränsande och i Europa unika dekret” kommer att främja och öka matsvinnet och därmed öka koldioxidavtrycket och utsläppen av växthusgaser. Plastförbudet kommer vidare att allvarligt destabilisera företag, särskilt franska sådana, som är tillverkare av plastbaserade förpackningar. Plastalliance menar också att lagen äventyrar verksamheten för aktörer inom frukt- och grönsaksindustrin och medför konsekvenser för deras plastförpackningsleverantörer.

Plastalliance pressrelease från 3 november kan läsas HÄR (engelska).

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!