Cortecs beläggningsfria EcoShield Barrier Paper skyddar fuktkänsliga produkter. (Bild Cortec)

Fuktskyddande pappersmaterial utan vax- eller plastbeläggning

28 mars, 2022ANNONS

USA-baserade Cortec Corporation – specialister på rost- och korrosionsskyddande material – har lanserat EcoShield® Barrier Paper, som är ett återvinningsbart fuktskyddande pappersmaterial, som fungerar utan konventionell vax- eller plastbeläggning.

Pappersmaterial med fuktspärr behövs inom flera förpackningsområden. Dessa pappersmaterial är i regel belagda med vax eller plast (vanligen polyeten) för att bromsa överföring av vattenånga till de förpackade produkterna. Sådana fuktspärrmaterial blir i regel svåra att återvinna på grund av beläggningarna. Men nu har alltså Cortec utvecklat ett helt återvinningsbart pappersmaterial, som har utmärkta fuktspärrande egenskaper utan behov av vax- eller plastbeläggningar.

Cortec skriver i ett pressmeddelande att vid tester av EcoShield® Barrier Papers WVTR (Water Vapor Transmission Rate) att företagets nya fuktspärrpapper fick överlägsna resultat jämfört med vaxbestruket papper och resultat i klass med de för PE-bestruket papper.

Fuktgenomsläppet för Cortecs nya beläggningsfria papper hamnade på 0.61-0.69 gram per timme och kvadratmeter, medan motsvarande värde för ett PE-belagt papper blev 0.47-0.71. För ett konventionellt vaxbelagt papper blev genomsläppet 6.5-6.9 gram per timme och kvadratmeter.

Cortec skriver att deras nya beläggningsfria fuktspärrpapper har flera miljöfördelar jämfört med konventionella material med beläggningar. EcoShield® Barrier Paper innehåller till exempel återvunna pappersfibrer från certifierat pappersmaterial och det är också godkänt och certifierat av USA:s jordbruksdepartement USDA som en biobaserad produkt.

Papper med fuktspärr användes främst till inpackning av fuktkänsliga och/eller feta produkter. Fuktbarriärpapper används även som fuktspärr på lastpallar eller i wellpapplådor, etc. för att hindra fukt eller frätande ämnen från att läcka igenom.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!