Matbedrägerier är ett problem i stora delar av världen. (Foto iStock)

Fyra universitet samarbetar för ökad livsmedelssäkerhet

1 juni, 2017ANNONS

Fyra universitet har startat ett samarbete – DISH – för att öka livsmedelssäkerheten. DISH lanseras i samband med GoFood 2017, den största konferensen om livsmedelssäkerhet, som har ordnats i Sverige och som äger rum nu i dagarna.

Livsmedelssäkerhet eller food safety är en av de stora utmaningarna i världen och innefattar allt från mat, som är dödlig, till att man köper något, som inte är vad som står på förpackningen.

”Det är ett stort problem i exempelvis Kina och andra länder i Asien, men även i Sverige och övriga Europa kan vi nästan dagligen läsa om bedrägerier eller olika riskfyllda situationer, som rör livsmedel. Förtroendet för livsmedelsindustrin är många gånger inte det bästa. Svårigheterna ökar med globaliseringen och det faktum att mat i allt större utsträckning importeras via billiga transporter och porösa gränser”, säger Bengt Streijffert vid Lunds universitet och ordförande i planeringsgruppen för DISH. 

DISH är ett samarbete mellan Lunds universitet, Polytechnic University of Hong Kong, University of Bologna och Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som tillsammans skapar Global Centre for Food Safety.

De fyra universiteten ska arbeta med frågor som rör livsmedelssäkerhet och hitta synergieffekter, gemensamma forskningsprojekt och innovationer inom området. Förutom akademin är industri, myndigheter och andra beslutsfattare och välgörenhetsorganisationer viktiga partners. DISH:s målsättning är att bli en världsledande allians inom detta fält.  

Lanseringen sker i samband med konferensen GoFood 2017,. som hålls vid Lunds universitet 31 maj – 1 juni och vid DTU i Danmark den 2 juni. Ett av fokusområdena för konferensen är samarbete Europa – Asien. 

Källa Lunds universitet

Text Carina Malm

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!