Smurfit Kappa Sveriges ”Flowerbox” belönades med World Star i kategorin ”Luxury”. (Bild Smurfit Kappa)

Fyra World Stars till svenska kartong- och wellförpackningar

17 augusti, 2021ANNONS

Wellpapp och kartong var de dominerande förpackningsmaterialen hos de fyra svenska bidrag, som belönades med utmärkelsen World Star i World Packaging Organisations (WPO) globala förpackningstävling.

Sammanlagt delades det ut 194 World Star-utmärkelser i tävlingen, fördelade på ett dussintal huvudkategorier plus fyra specialkategorier (Läs HÄR). Samtliga deltagande förpackningsbidrag hade tidigare vunnit pris i nationella tävlingar, organiserade av respektive lands sanktionerade förpackningsorganisationer. De fyra belönade svenska bidragen var pristagare i 2020-års upplaga av den nordiska förpackningstävlingen ScanStar. (Läs HÄR)

De fyra svenska vinnande förpackningarna kommer från DS Smith Packaging, Smurfit Kappa och aPak (2 st).

Det vinnande bidraget ”Flowerbox” från Smurfit Kappa är en wellpappförpackning för färska blommor, som håller produkterna fräscha och skyddade hela vägen från florist till mottagare. I konceptet ingår möjlighet att bipacka exempelvis konfekt eller annan ”extragåva”. ”Flowerbox” fick en World Star i kategorin ”Luxury”.

En World Star i kategorin ”Other” gick till DS Smith Packagings annorlunda ”förpackning” – en begravningskista i återvunnen kartong! Kistan har både miljömässiga och ekonomiska fördelar tack vare lägre utsläpp och kostnader under tillverkning, transport och slutanvändning. Kistan är godkänd för kremering och den levereras platt till begravningsbyråer vilket minskar fraktvolymen drastiskt. Kistan väger 18,5 kg, en traditionell kista väger upp till 75 kg.

De två vinnande förpackningarna från aPak – utvecklade i samarbete med Mondi Ansbach – är tillverkade i wellpapp. En av förpackningarna – ”Brightbox” – är en transportförpackning för Volvo bilstrålkastare och den belönades i kategorin ”Transit”, medan den andra förpackningen – ”Brakebooster” – är en transportförpackning för bromsdetaljer till bilar, som belönades i ”Sustainability” för sin kostnadseffektiva, enkla och hållbara lösning.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!