I Gaia Biomaterials monter kunde FoU-chefen Konrad Rosén, t. v. , och Hanna Ahlström från sälj- och marknadsavdelningen stolta visa upp den termoformbara versionen av biomaterialet Biodolomer. (Bild Bo Wallteg)

Gaia Biomaterials lanserar nytt koncept för mikrovågsvärmning

5 oktober, 2022ANNONS

Biotechföretaget Gaia BioMaterials AB från Helsingborg lanserar på Scanpack 2022 en termoformbar version av sitt biomaterial Biodolomer® som klarar mikrougnsvärme. Gaia uppger att lösningen, som man kallar en världsnyhet, även har förutsättningar att klara certifieringen för hemkompostering.

Bakom den uppmärksammade nyheten ligger en lång och utmanande utvecklingsprocess, där Gaia med sitt unika materialrecept i kombination med en ny och egenutvecklad produktionsutrustning till slut – och lagom till Scanpack! – kunde knäcka koden och presentera ett helt nytt användningsområde för Biodolomer-materialet.

Peter Stenström är VD och medgrundare i Gaia. (Bild Gaia)

”Det vi presenterar på Scanpack är resultatet av att vi kombinerat gedigna kunskaper inom materialutveckling och förpackningsteknik med den senaste tekniken inom materialproduktion. Vi har, ända sedan företagets grundande, närt en vision om ett mikrovågsugnssäkert material, som även klarar av att brytas ner i en hemkompost. Steg för steg har vi närmat oss målet genom att justera materialet och produktionsprocessen”, säger Gaias VD och medgrundare Peter Stenström.

Under resans gång har ett flertal prototyper med Biodolomer utvecklats, exempelvis den fibervariant som presenterades på Scanpack 2018, men det stora genombrottet kom under 2020, när den första PLA-fria versionen av Biodolomer för termoformning såg dagens ljus. Den Biodolomer-versionen uppvisade många av de egenskaper, som den version, som nu presenterats på Scanpack, besitter, men saknade möjligheten att användas i mikrovågsugn och för varm mat och dryck.

”Vi var ganska på det klara med vilka justeringar, som behövde göras redan på det stadiet, men saknade den nödvändiga maskinparken”, säger Konrad Rosén, FoU-Chef på Gaia.

Parallellt med utvecklingen av Biodolomer-materialet hade Gaia även arbetat med att ta fram en ny compounder, med vilken man hoppas kunna få oanade möjligheter att utveckla nya materialegenskaper. Gaia uppger att det alltid finns risker involverade, när man designar en ny maskin, men Åke Rosén, företagets medgrundare och upphovsman till Biodolomer®, hade en tydlig idé kring hur han ville att maskinen skulle se ut.

Och med den nya maskinen installerad och på plats i fabriken i Helsingborg har Gaia oförtrutet arbetat vidare med att optimera recepturen, med siktet inställt på att ta fram ett material som löser den gordiska knuten i avvägningen mellan värmetålighet och komposterbarhet. Och resultatet finns nu att beskåda på Scanpack.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!