Greiner Packagins nya bägare K3® r100 är tillverkad av kartong och plast och har en inbyggd mekanism, som gör att de båda materialen separeras av sig själv, när bägaren hanteras i avfallsströmmen. (Bild Greiner Packaging)

Greiner Packaging har utvecklat den självseparerande bägaren

7 oktober, 2021ANNONS

Österrikiska förpackningstillverkaren Greiner Packaging har utvecklat en innovativ livsmedelsbägare där de ingående förpackningsmaterialen separeras av sig själv efter användandet! Den nya bägaren har fått beteckningen K3® r100 och den består av en ”innerbägare” i plast och ett ytterhölje av kartong.

Greiner tillverkar sedan tidigare liknande bägare under namnet K3 och där bägarna har en rivanvisning på ytterhöljets kartongdel. Detta har gjort det enkelt för sorterande konsumenter att riva av kartonghöljet och dela upp kartonghöljet och den inre plastbägaren. Men alla konsumenter har inte delat på materialen, vilket orsakat störningar i återvinningsanläggningarna för plast eller kartong, beroende på var bägarna hamnat.

För att råda bot på detta problem har Greiners förpackningsspecialister nu utvecklat en unik lösning, där kartonghöljet separeras av sig självt från den inre plastbägaren…

Greiner skriver i ett pressmeddelande att denna separering sker innan förpackningen anländer till återvinningsanläggningen. Exakt hur denna självseparering går till och hur den initieras har inte tillverkaren avslöjat, men av bolagets egna schematiska skisser framgår att separeringen sker, när bägaren utsätts för tryck och pressas ihop i samband med avfallsuppsamlingsprocessen.

Jens Krause, Greiner Packaging (Bild fr LinkedIn)

”Bägare i kartong-plast-kombination är starka och hållbara, men det är en utmaning att skilja kartongen från plastbägaren – något som kräver åtgärder från konsumenterna för att återvinningen ska gå smidigt. Men med utvecklingen av K3® r100 har vi gjort ett stort genombrott, där kartong- och plastmaterialen delas upp av sig själv och enkelt kan fördelas till rätta flöden, innan de återvinns”, säger Jens Krause, försäljningsdirektör och produktkategoriansvarig för Greiners K3-bägarsortiment.

Tillägga bör att även i den nya innovativa K3® r100-bägaren är kartonghöljet försett med en rivflik, som gör att noggranna konsumenter kan riva av kartongdelen och dela upp materialen i kartong och plast.

”Det bästa scenariot är naturligtvis fortfarande att konsumenter är miljömedvetna och separerar kartongen från plasten redan efter användandet”, framhåller Jens Krause.

Greiner Packagings K3-bägare används främst till livsmedel som yoghurt, etc, men kan även användas till drycker.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!