Gunilla Jönssons bok beskriver wellpappförpackningens historia och framtid och har underrubriken ”Från lokala entreprenörer till internationella storföretag”.

Gunilla Jönsson skriver bok om wellpappförpackningens historia

4 november, 2019

Gunilla Jönsson var tidigare professor i förpackningslogistik och rektor vid Lunds Tekniska Högskola (LTH). Genom många år har hon varit en ledande person i svensk förpackningsindustri. Nu har hon ägnat mycket tid åt att skriva boken ” Wellpappförpackningens historia och framtid” med underrubriken ”Från lokala entreprenörer till internationella storföretag”.

Förpackningsprofessorn Gunilla Jönsson har skrivit en bok om wellpappförpackningens historia och framtid. (Bild Bo Wallteg)

I ett förord till boken skriver Bo Rydin, tidigare VD och ordförande i SCA, att historien om wellpapp är mycket mer än historien om ett material, det är också historien om samhällets och handelns utveckling globalt och lokalt. Wellpappförpackningar har ända från början utvecklats i symbios med – och till stora delar möjliggjort – utvecklingen inom handel och transporter.

Den första wellpappen kom på marknaden i USA i slutet av 1800-talet och till Sverige i början av 1900-talet. Entreprenören och resanden i kolonialvaror, Carl Norén, byggde den första wellpappmaskinen i landet, och resten är historia.

Gunilla Jönssons bok omfattar 256 sidor och är rikt illustrerad. Den tar faktiskt sin början långt tillbaka, när människan var tvungen att hitta lösningar för att transportera mat och andra varor och då handlade det om djurhudar till exempel. Sen följer en gedigen genomgång om utvecklingen.

Boken avslutas med en framtidsanalys i form av en diskussion mellan Gunilla Jönsson, Per Jonsson (tidigare Billerud och Stora Enso) och Bengt Nippe Hylander (tidigare AssiDomän). Man kommer fram till att framtiden handlar om multipla trender, som möjliggör samverkan, samordning och ännu större utnyttjande av de resurser som används – allt anpassat till behov och här kommer framtidens wellpappförpackningar att ha en viktig roll.

Boken är utgiven av Skogsindustriernas Industrihistoriska Utskott och ingår i en serie om olika pappersprodukters historia och utveckling. Den kan beställas via Skogsindustriernas hemsida.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!