Paxxos säckar behåller samma styrka trots femtio procent återvunnet material.

Hälften återvunnet material i Paxxos sopsäckar

1 juni, 2021ANNONS

 

En stor andel återvunnen industriell plastråvara i Paxxos välkända säckar har visat sig vara en fullträff på flera sätt. Styrkan i det företaget kallar ”världens starkaste sopsäck” har behållits och CO₂-utsläppen har minskats kraftigt.

I Malmö tillverkas världens starkaste sopsäck, åtminstone enligt tillverkaren, Paxxo AB. Under det senaste året har företaget utvecklat, och testat, sopsäckar med femtio procent återvunnen industriplast, och resultatet är mycket lyckat. Trots att halva materialmängden är återvunnen råvara är säcken lika stark som den som är tillverkad av enbart ny råvara. Paxxo menar att man genom detta visar på att det går att få fram hållbara lösningar även för de mest extrema miljöerna. Jämfört med en vanlig sopsäck minskar dessutom CO₂-utsläppen med åttio procent.

”Tunt och starkt är ledord hos oss”, säger företagets vd Henrik Péters och konstaterar att det fungerar även med återvunnet material.

”Vi hade kanske kunnat ha ändå mer återvunnet material i säckarna, men här ligger vi optimalt för att behålla styrkan och kvaliteten på våra säckar”.

Paxxo tillverkar det hållbara säcksystemet Longopac för avfallshantering i allt från sjukhus till restauranger. Säckarnas höga styrka bygger på teknik som utvecklades redan på 1980-talet. I dag säljs företagets säckar och system över hela världen.

”Vi menar att det är viktigt att reducera mängden ny råvara i sopsäckar så mycket är möjligt. Faktum är att vi tycker att man som kund kan kräva att det ska finnas en viss mängd återvunnet material i en sopsäck”, säger Henrik Péters.

”Säckar med femtio procent återvunnet material kommer att bli vår nya standard med vissa undantag. Det som används till livs- och läkemedelshantering kommer bara att ha ny råvara”.

En studie gjord av TEM (bedriver problemorienterad och tvärvetenskaplig forskning, utbildning och utveckling inom området Teknik, Ekonomi och Miljö) på Lunds universitet visar att Longopac systemet ger låga utsläpp, till och med lägre än för säckar tillverkade av bioplast. Systemet minimerar spillet genom att säckarna alltid är helt fyllda och CO₂-utsläppen minskar kraftigt. Enligt Paxxo sparade företagets produkter över tretusen femhundra ton plast och koldioxidmängden minskade med tjugoett tusen ton under år 2020 genom minskad plaståtgång och hållbar tillverkning.

”En mer oväntad fördel med det återvunna materialet är att vi i tider av mycket stora prishöjningar på plastråvara, har kunnat hålla nere vårt behov av större prishöjningar på våra säckar. Lite har vi tvingats öka, men i förhållande till mycket annat i plastindustrin är det marginellt”, säger Henrik Péters.

Paxxos säcksystem har blivit världsledande för industridammsugare och reningsverk. Nästa steg är att bli standard för källsortering på kontor och arbetsplatser inom vård, industri och restaurang. Säckarna har enligt uppgift blivit populära bland många som sköter avfallshantering, eftersom arbetsmiljö och hygien blir bättre.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!