Handslaget som bekräftar affären. Annelill Annvik skakar hand med Evaldas Stucinskas från Bobst i sällskap av Craig Moran (tv) från Bobst

Hänt på drupa: Gafs Kartong köpte limningsmaskin från Bobst

3 juni, 2016

I samband med den pågående drupa-mässan i Düsseldorf passade Annelill Annvik och Lasse Svärd från Gafs Kartong på att avsluta en investering i en ny limningsmaskin. Det skedde i Bobst monter på mässan.
Gafs Kartong är inne i en positiv utveckling, som kräver ny kapacitet och flexibel maskinpark. För två år sedan investerade man i en avancerad digitalstans från Highcon och nu är det alltså dags för en limningsmaskin.

”Vi kör för fullt och är mer eller mindre fullbelagda. Vi har bara dagskift och där kör vi en del övertid. En effektiv maskinpark är en förutsättning för att klara jobben kostnadseffektivt och det är därför vi nu köpt en ny limningsmaskin från Bobst, vilket är en investering på cirka åtta miljoner kronor”, berättar Annelill Annvik, VD för Gafs Kartong.

Investeringen avser en limningsmaskin Expertfold försedd med en Cartonpack och en Handypack för att få full flexibilitet.

”Vi måste investera för att hänga med i utvecklingen, men det är verkligen ingen självklarhet att göra det. Det krävs mycket funderingar och beräkningar och omtanke kring personalen innan man vågar ta steget”, säger Annelill Annvik.

”Gafs har investerat i en linje med en Cartonpack 3, här på mässan har vi premiär för Cartonpack 4, men det är trots det en state-of-the-art linje”, kommenterar Evaldas Stucinskas, som är area sales manager för Bobst i Sverige och Norge.

”Cartonpack 3 ger automatisk packning av raklimmade kapslar. Linjen kan som snabbast köras i 400-500 meter per minut och då behövs automatpackning, det är ingen som klarar att packa det manuellt. Cartonpack kan dock bara packa raklimmade kapslar. Kör man till exempel fyra- eller sexpunktslimning behöver man systemet Handypack. På det här sättet har Gafs Kartong fått en fullutrustad linje med flexibilitet att köra flera olika typer av kartonger”, avslutar Evaldas Stucinskas.

Enligt Lasse Svärd på Gafs Kartong är den nya linjen ingen revolution för företaget, men man får en högre kapacitet, bättre kvalitet och möjlighet att köra snabbare.
”Ställtiderna blir kortare och det är viktigt i dagens produktion i och med att seriestorlekarna minskar”, kommenterar han. 
”Den här nya linjen ersätter egentligen två av våra befintliga, och den ena av dem gör vi oss av med nu. Det är också en Bobst, som tjänat oss i tjugo år. Den andra behåller vi som en back up, våra kunder kräver säkerhet.”

 

 

Jerry Pettersson
About the author

Redaktör
jp.press@comhem.se

Relaterade artiklar