Ett urval klassiska 33-centiliter returflaskor i glas. Modellen har sett i stort sett likadan ut sedan den lanserades 1930. (Bild Katja Kircher Photography AB)

Det här är boken som lär dig allt om den klassiska returflaskan!

25 oktober, 2019ANNONS

För alla som är nyfikna på den klassiska svenska 33-centiliters returflaskan i glas, finns nu en ”flaskbok” som ger dig alla svaren!
Författaren till boken ”Vår klassiska returflaska – de första 90 åren” heter Per Henriksson och är en 54-årig ”flaskentusiast” från Linköping. 

Första halvan av ”flaskboken” beskriver hur returflaskan infördes och vilka förändringar som skett, bland annat lättviktsflaskans införande, hur flaskans andel av dryckesmarknaden förändrats och vilka flaskor som enligt en unik undersökning cirkulerar i retursystemet.

Den andra halvan av boken är en fyllig redovisning av de reliefmärkningar i flaskornas botten, som använts av de svenska och utländska glasbruk, som tillverkat flaskan. Med hjälp av märkningarna kan man se vilket glasbruk som tillverkat en specifik flaska och när.

”Denna flaska har i stort sett haft samma utseende sedan 1930. En sådan lång livslängd för en flaskmodell måste betraktas som världsunikt och förhoppningsvis kommer den att fortsätta snurra vidare i retursystemet i många år till”, säger Per Henriksson, som har fått stöd av Kungl. Patriotiska Sällskapet att trycka denna både unika och intressanta bok.

N.B.: Kontakt med författaren via mail HÄR.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!