I Surabaya, Indonesien, kan medborgarna ”betala” sina bussresor med plastavfall som PET-flaskor, etc.

Här är fyra städer där du kan betala bussen med plastavfall

10 januari, 2019

Att kunna betala sin buss- eller tunnelbanebiljett med gamla plastkassar och PET-flaskor låter väl som ett dåligt skämt? Men det är faktiskt verklighet i fyra större städer i världen!

I Beijing, Kina, Surabaya, Indonesien, Istanbul, Turkiet och Sydney, Australien kan medborgarna på olika sätt ”betala” biljetter till allmänna kommunikationsmedel, biografer, etc. med plastavfall!

I Beijing finns speciella ”pantmaskiner” i tunnelbanestationerna, där resenärer kan lämna sina använda plastflaskor och i utbyte få biljetter till tunnelbanan. Samma system finns i indonesiska Surabaya, där medborgarna kan lämna in plastavfall i form av PET-flaskor, etc. och i utbyte få tidsbegränsade resor på stadens bussar.

I Istanbul kan resenärerna lämna in plastavfall som räknas om till pengar och laddas på deras tunnelbanekort. Med kortet kan man sedan köpa biljetter till olika kommunala transportmedel i staden.

Världsstaden Sydney har också infört ett system där utplacerade pantautomater tar emot plastavfall som kan bytas mot biljetter till biografer, kommunala bussar, etc.

Facebook finns en kort video som beskriver dessa fyra storstäders annorlunda grepp för att uppmuntra sina medborgare till ökad plaståtervinning. Videon är producerad av World Economic Forum och du kan se den HÄR!

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!