Henkel och Ampacet har utvecklat svarta plastförpackningar, som är helt återvinningsbara. De första produkterna blir plastflaskor med toalettprodukter under varumärket Bref.

Henkel lanserar förpackningar i svart plast som kan återvinnas

6 maj, 2019ANNONS

Tyska konsumentproduktkoncernen Henkel har tillsammans med sin leverantör Ampacet utvecklat helt återvinningsbara förpackningar i svart plast.

Flaskor, tråg och andra förpackningar i svart plast vållar stora problem i plaståtervinningen, eftersom konventionell svart plast är nästan omöjlig att detektera i sorteringsanläggningar, som använder infraröd teknik (NIR = Near-Infra-Red). Dessa plastprodukter avskiljs då som ”icke-återvinningsbara” och hamnar bland soporna i stället för att återvinnas och ingå i nya plastprodukter.

Men nu har alltså Henkel och deras masterbatchleverantör Ampacet utvecklat en nytt svart plastförpackningsmaterial, som är helt återvinningsbart. Hemligheten är en kolfri svart färg, som kan detekteras och som gör att plastprodukterna sorteras som återvinningsbara.

Nu i maj lanserar Henkel de första produkterna i den nya svarta plasten – det blir plastflaskor med toalettprodukter under varumärket Bref. Senare i år kommer Henkel att lansera fler återvinningsbara svarta plastförpackningar på marknaden.

”Det nya plastmaterialet bidrar till en hållbar återvinningscykel av plastförpackningar”, säger Vineet Varman, som ansvarar för förpackningsutveckling för bland annat tvättmedel hos Henkel Laundry & Home Care.

Henkel skriver i ett pressmeddelande att utvecklingen av återvinningsbara svarta plastförpackning är ännu ett steg i bolagets förpackningsstrategi. Målet är att år 2025 ska 100 procent av företagets förpackningar kunna återvinnas, återanvändas eller komposteras. Henkel vill också öka andelen återvunnet plast till 35 procent i sina konsumtionsvaror i Europa till år 2025.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!