Insamlat plastavfall från Donau ska renas och återanvändas i över en miljon plastflaskor för Henkels tvättmedelsmärke Lovables.

Henkel tillverkar flaskor av plastavfall från Donau

23 mars, 2018ANNONS

Tyska kemikaliekoncernen Henkel har ingått partnerskap med miljöorganisationen Waste Free Oceans med syftet att börja samla in plastavfall från hav och floder, vilket sedan ska omvandlas till användbar plast och ingå i Henkels tvättmedelsflaskor under varumärket Lovables.
Projektet startar under våren 2018 och i initialskedet ska Waste Free Oceans samla in plastavfall från floden Donau. Insamlingen ska ske på utvalda platser längs flodens lopp, från Bulgarien via Ungern till Rumänien.

Insamlingen ska ske med hjälp av frivilliga Waste Free Oceans-volontärer, som ska samla in plastavfall från flodens stränder och bankar, medan fiskare ska samla in plastavfall från själva floden med hjälp av en specialutformad ”trål”, som kan samla in mellan två och åtta ton flytande plastavfall och annat skräp på varje resa. Längre fram i sommar planeras liknande aktioner på flera ställen i Medelhavet.

”Vårt samarbete med Henkel är vårt hittills största och mest ambitiösa partnerskap med en unik partner. Vi räknar med att kunna samla in så mycket marint plastavfall att det räcker för att under tre år producera 100 ton användbar plast om året”, säger Bernard Merkx, en av grundarna av Waste Free Oceans.

Det insamlade plastavfallet ska efter sortering, rening och omvandling till användbart plastgranulat ingå i plastflaskorna till Henkels tvättmedelsmärke Lovables, som är speciellt utformat för ömtåliga klädesplagg. etc.
Lovables-flaskorna är sedan tidigare tillverkade till 100 procent av återvunnen plast och det är nu Henkels avsikt att komplettera denna plast med insamlad ”Donau-plast” i över en miljon flaskor!

”Vårt partnerskap med Waste Free Oceans är ännu ett steg framåt i vårt åtagande att främja återvinning och hållbara förpackningar. Tillsammans kan vi ta bort en avsevärd mängd plast från miljön, samtidigt som vi ökar konsumentmedvetandet om marint plastavfall och behovet av att bättre skydda våra hav och floder”, säger professor Thomas Müller-Kirschbaum, chef för global forskning och utveckling inom Henkels affärsområde för tvätt- och hemvårdsprodukter.

Waste Free Oceans grundades år 2011 med syftet att samarbeta med företag och andra organisationer för att ta bort plastavfall från världens hav och floder och omvandla det till nya produkter.

”Åtta miljoner ton plast hamnar varje år i våra oceaner! Våra hav och floder är bland de viktigaste naturresurserna på jorden, men vi skyddar dem inte som vi borde.”, säger Bernard Merkx.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!