”Vårt linerless etikettsystem är perfekt för hantering av etiketter till större fraktgods och liknande” menar Hermas VD Thomas Baumgärtner. (Bild Herma)

Herma lanserar stora linerless etiketter med unikt ”torrt” lim

6 september, 2019

Tyska etikettspecialisten Herma har utvecklat ett system med stora självhäftande fraktetiketter utan releasepapper, där etiketterna är belagda med ett ”torrt” lim, som aktiveras och blir klibbigt först i appliceringsögonblicket.

”Med vårt InNo-Liner system uppnår man lätt den vanligtvis nödvändiga appliceringshastigheten på cirka 40 A5- eller A6-etiketter per minut, och etiketterna kan även förtryckas med färg vid behov. Kostnaden är dessutom ungefär densamma som för konventionella självhäftande etiketter”, säger Hermas VD Thomas Baumgärtner.

Fraktgods försett med etiketter i Hermas nya InNo-Liner system. (Bild Herma)

Så kallade linerless etikettsystem är inget ovanligt, men enligt Herma har dessa flera nackdelar, speciellt när det gäller sådana stora etiketter, som används för märkning av större fraktgods, etc. Eftersom etiketterna i releasepappersfria system oftast är belagda med silikon begränsas möjligheten att använda tryckfärger på etiketterna och med termotransferskrivare kan etiketterna endast förses med text och bilder i en färg, vanligen svart.
Det finns också releasepappersfria system, där etiketternas vidhäftningsförmåga aktiveras med värme, men dessa kan enligt Herma inte appliceras med tillräckligt hög hastighet.

Det som skiljer Hermas InNo-Liner system från andra linerless system för självhäftande etiketter är alltså det unika patenterade limmet på etiketterna. Detta lim är inte alls klibbigt från början utan aktiveras och blir ”klistrigt” på bråkdelen av en sekund just i appliceringsögonblicket genom att etiketterna får en ”mikrodusch” med vatten från en patentsökt ”mikrofinfördelare”, som är specialutvecklad för ändamålet.

”Denna specialenhet aktiverar det självhäftande materialet exakt och fullt ut och samverkan mellan finfördelare och lim är avgörande för processens tillförlitlighet”, förklarar Thomas Baumgärtner.

Herma skriver i ett pressmeddelande att man kommer att visa upp sitt InNo-Liner system på mässorna Fachpack i Nürnberg 24 – 26 september och Labelexpo i Bryssel 24 – 27 september.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!