Historisk satsning på ökad svensk livsmedelsexport

PUBLICERAD: 11 december 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi ska producera mer mat och för att kunna göra det måste också livsmedelsexporten öka”

Regeringen satsar 27 miljoner kronor på en ökad livsmedelsexport. En av åtgärderna är att tillsätta livsmedelsexportansvariga på prioriterade tillväxtmarknader. Dessutom ska en strategi tas fram för en ökad export av ekologiska livsmedel 
Den nya satsningen på 27 miljoner kronor innebär, tillsammans med tidigare initiativ, att regeringen satsar totalt 48 miljoner kronor under 2018 för att stärka den svenska livsmedelsexporten. 

”Med den här satsningen höjer regeringen ambitionen rejält – det är den största satsningen hittills på svensk livsmedelsexport. Genom att öka exporten får svenska livsmedelsföretag en stabilare grund att stå på. Det gynnar företagen och jobben, som framför allt finns på svensk landsbygd”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

De 27 miljonerna satsas på fem åtgärder, som syftar till att höja den långsiktiga exportpotentialen av svenska livsmedel och öka antalet exporterande livsmedelsföretag:

• Livsmedelsexportansvariga: Business Sweden ska tillsätta livsmedelsexportansvariga på prioriterade tillväxtmarknader (USA/Kanada, Japan/Sydkorea samt Singapore). 7 miljoner kronor.

• Regionalt exportprogram för livsmedelsföretag: Business Sweden ska inrätta och genomföra ett exportprogram inom ramen för den regionala exportrådgivningen. Programmet ska rikta in sig på livsmedelsföretag, som har stor potential att nå ut på exportmarknader. 5,5 miljoner kronor.

• Analys av exportpotentialen: Business Sweden ska genomföra en analys av olika livsmedels exportpotential. 1,5 miljoner kronor.

• Export av ekologiska livsmedel: Business Sweden ska ta fram en strategi och ett operativt program för export av ekologiska livsmedel. 10 miljoner kronor.

• Anläggningsgodkännanden: Livsmedelsverket och Jordbruksverket får i uppdrag att underlätta för export av livsmedel och jordbruksvaror genom att finansiera den verksamhet, som innebär att anläggningar blir godkända för export till tredje land. Tidigare har myndigheter fakturerat företag för det arbete, som de gör vid inspektioner av anläggningar, den avgiften tas bort nu. 3 miljoner kronor.

Sedan tidigare har regeringen bland annat förstärkt Business Swedens exportprogram för livsmedelsföretag under konceptet Try Swedish, tillsatt en nationell exportsamordnare samt tillsatt ett skogs- och lantbruksråd på ambassaden i Peking. Totalt satsar regeringen en matmiljard på att öka produktionen och stärka konkurrenskraften.

”Livsmedelsstrategin handlar om jobb och hållbar tillväxt i hela Sverige. Vi ska producera mer mat och för att kunna göra det måste också livsmedelsexporten öka, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Text Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Mobergs Produktkontroll i nytt samarbete med Engilico om förseglingsinspektion

Mobergs Produktkontroll AB har ingått avtal med belgiska Engilico för att komplettera sitt utbud av lösningar för kvalitets- och produktkontroll i livsmedels- och tillverkningsindustrin.
SealScope-on-VFFSxc

PackIndx ger dig koll på materialpriser och trender

Genom åren har Packnews, både i tryckt och digitalt format, gett industrin mycket mer än bara högkvalitativ omvärldsbevakning. Nu introducerar vi PackIndx, som kommer att hjälpa branschen och dess kunder att ha full koll på materialpriser och trender.
m-ZzOa5G8hSPI-unsplashxx

Coop ersätter kartong med plast

Coop tar bort kartongen runt sina förvaringspåsar i plast. Ett hållbart beslut på nordisk nivå som bär med sig många fördelar, bland annat färre transporter.
Coopx

Ecoleans nya förpackningsstorlek har fokus på bekvämlighet och miljö

Ecolean Air 125-formatet är en 125 ml förpackning som är designad för att erbjuda en bekväm förpackningsupplevelse.
ecoleanx