”Environmental Benefits of Fresh Fibre-Based Paper Production” är namnet på livscykelanalysen från Holmen Paper.

Holmen Paper kritiseras: ”Låt oss inte sprida fake news!”

22 maj, 2019

En livscykelanalys, som Holmen Paper presenterat, skapar förvirring kring vilken miljöpåverkan papper av jungfrufiber har kontra returpapper.

Det är Återvinningsindustrierna (ÅI), som reagerat med anledning av en livscykelanalys, som Holmen presenterade i veckan. Enligt Holmen visar livscykelanalysen att papper tillverkat av färska träfibrer under särskilda förhållanden har en lägre miljöpåverkan än returpapper tillverkat i Tyskland.

”I det här fallet skapar Holmen mest förvirring”, säger Ellen Einebrant, kommunikationschef hos ÅI.

Detta skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper, menar Återvinningsindustrierna, som på sitt Twitter-kontor uppmanat Holmen: “Låt oss inte sprida fake news”.

”Vi blev förvånade av Holmens kommunikation. Det är viktigt att påpeka att det helt och hållet är energimixen i Tyskland, som ger resultaten i studien. Återvunnet papper är fortfarande bättre för miljö och klimat här i Sverige”, säger Återvinningsindustriernas kommunikationschef Ellen Einebrant till Aktuell Hållbarhet.

Återvinningsindustrierna är främst kritiska till att Holmen Paper gick ut med rubriken ”Did you know that fresh fiber actually has a lower impact than recycled paper according to a recent study”. På Holmens hemsida lyder rubriken till studien kort och gott ”New study confirms non-recycled paper is better for the climate”.

”I det här fallet skapar Holmen mest förvirring. Återvunnet material är i princip alltid bättre för miljön och klimatet och det är en förutsättning för cirkulär ekonomi att vi ökar användningen av återvunnet material. Då behöver det vara glasklart vad som är mest klimatsmart”, säger Ellen Einebrant.

Holmens livscykelanalys med titeln ”Environmental Benefits of Fresh Fibre-Based Paper Production” kan du läsa/ladda ner här (pdf-fil)

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!