Förpackningspappret Holmen PACK är avsett för flexibla förpackningslösningar och godkänt för livsmedelskontakt. (Bild Holmen Paper)

Holmens nya papper är godkänt för direktkontakt med livsmedel

11 november, 2020ANNONS

Holmen Paper har lanserat förpackningspappret Holmen PACK, som är avsett för flexibla lösningar och som är godkänt för direktkontakt med livsmedel. Pappret, som är ett nytt alternativ till maskinglättat s.k. MG-papper, är tillverkat av färska träfiber från hållbart brukade svenska skogar.

Holmen Paper skriver i ett pressmeddelande att man med Holmen PACK breddar sitt produktområde till att nu även täcka växande behov inom konsument- och industriförpackningar.

”Vi är vana att utmana traditionella marknader och vi går dit vi känner att vi kan göra nytta. Produktinnovationer, som baserar sig på våra färska träfibrer, gjorde att vi kunde bana nya vägar på dessa marknader”, säger Tommy Wiksand, affärsutvecklingschef på Holmen Paper.

Holmen PACK kommer som svar på ett uppdämt marknadsbehov, eftersom europeiska konsumenter i allt högre grad föredrar papper framför plast och många vill se en omställning till återvinningsbara pappersförpackningar.

Enligt Holmen Paper kombinerar Holmen PACK de tryckfördelaktiga egenskaperna från ett trähaltigt papper med inslag av kraftpapprets styrka. Pappret får sin släta yta genom dubbelsidig kalandrering i tillverkningsprocessen och utmanar därmed de ensidigt maskinglättade MG-pappren, som sedan tidigare finns på marknaden. Pappret har lämplig styrka för industriell användning och konvertering samt för många typer av slutanvändning hos konsument.

Holmen PACK kan användas som omslag eller mellanlägg och hjälper då till att bevara kvaliteten under lagring och hantering av produkter. Det kan också användas som baspapper i industriella applikationer och som ett substitut för poly-bagging, dvs. industriförseglade plastförpackningar, som används för allt från monteringstillbehör till tidningsutskick.

Eftersom Holmen PACK är godkänt för livsmedelskontakt möter det också det ökande behovet av papper för tryckta konsumentpåsar, till exempel för torr livsmedelshantering, butikspackat bröd, frukt och grönsaker, eller påsar för sampaketering av snabbmat.

”Vår produktionsutrustning är utmärkt lämpad för kostnadseffektiv, storskalig produktion. Nu kan vi erbjuda ett hållbart alternativ till plast”, säger Tommy Wiksand.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!