I sommar öppnar den första förpackningsfria butiken i Danmark.

I sommar öppnar Danmarks första förpackningsfria butik

22 april, 2016

I sommar öppnar Danmarks första förpackningsfria matbutik i Köpenhamn. LØS Market heter affären och här ska säljas ekologiska produkter i lösvikt. Och kunderna få ta med egna förpackningar…
Teamet bakom konceptet LØS Market räknar med att ha ett utbud på över 400 ekologiska produkter – allt från fasta produkter som gryn, nötter, frön, etc till flytande produkter som honung, olja och vin.

Syftet med butiken är att minska på matsvinnet och genom attt kunderna tar med sina egna förpackningar i form av påsar, askar, burkar, flaskor, etc. så hoppas man att kunderna inte ska köpa mer än de precis behöver och förbrukar.

För de kunder som inte har med egna förpackningar kommer det att finnas komposterbara papperspåsar i butiken för torrvaror samt tomflaskor, som kan fyllas med flytande produkter. Tomflaskorna lämnas sedan tillbaka, tvättas och används på nytt i ett eget litet miniretursystem!

Ekologiska produkter har ju ofta högre pris än andra varor, men grundarna av LØS Market hoppas att man ska kunna få ner priserna på de ekologiska produkterna genom att man köper in stora kvantiteter i lösvikt.

Enligt grundarna till LØS Market är det framförallt fyra fördelar med det förpackningsfria konceptet:
1): Noll förpackningar leder till färre onödiga plastförpackningar och därmed minskat avfall
2): Minskat matsvinn genom att kunderna bara köper exakt så mycket de vill ha
3): Lägre priser på ekologiska varor eftersom butiken köper in i bulk
4): Lokala och ekologiska produkter prioriteras.

Den förpackningsfria butiken i Köpenhamn blir dock inte den första i Skandinavien – liknande butiker öppnade i Oslo i augusti och september 2015. Även de butikerna är inriktade på ekologiska produkter, som säljs i lösvikt.
Läs mer om de norska förpackningsfria butikerna HÄR.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!