”Detta är ett genombrott med stor potential för vårt Dry Molded Fiber-koncept” säger Sebastian Roos, Chief Technology Officer på PulPac AB.(Bild PulPac)

In-line-återvinning ger bättre barriär vid fibertorrformning

25 november, 2021ANNONS

Svenska torrfiberspecialisten PulPac har utvecklat en metod med ”in-line” återvinning av restmaterial, som ger förbättrade barriäregenskaper åt företagets torrformade fiberprodukter.

PulPac, som betecknar metoden som ett genombrott inom företagets Dry Molded Fiber-koncept, skriver i ett pressmeddelande att genom att kombinera ”in-line”-återvunnet icke-format fibermaterial, som innehåller hållbara barriärtillsatser, med nytt insatsmaterial i form av fiber och barriärtillsatser får man överlägsna produkter och förbättrad effektivitet.

Metoden med ”in-line”-återvinning ökar produktionseffektiviteten och ger ännu bättre torrformade fiberprodukter, enligt PulPac. (Bild PulPac)

PulPac uppger att under produktionstester för att optimera barriärtillsatser visade det sig att in-line återvinning av icke-format fibermaterial med barriärtillsatser inte bara säkerställer att mer än 99 procent av fiberinsatsmaterialet kommer till användning i torrformningsprocessen utan också att återcirkulationsdelen av processen förstärker barriäregenskaperna hos slutprodukterna.

”Detta är ett genombrott med stor potential att öka en redan mycket konkurrenskraftig produktionsekonomi inom Dry Molded Fiber, genom att ge bättre produkter med mindre insatsmaterial. Metoden har potential att avsevärt öka produktionseffektiviteten och spara materialförbrukning, samtidigt som den producerar överlägsna produkter jämfört med konventionell fibergjutning. Det är ett inspirerande resultat av vårt FoU-team, nu när PulPac fortsätter sin industrialisering av Dry Molded Fiber”, kommenterar Sebastian Roos, Chief Technology Officer på PulPac AB.

PulPac skriver att testresultaten av den nya metoden visar en ökning och förstärkning av vissa barriäregenskaper hos de torrformade produkterna med endast en begränsad påverkan på den mekaniska hållfastheten. Detta leder till ökad produktionseffektivitet med lägre energi- och materialanvändning.

”Denna viktiga upptäckt är skyddad i en patentansökan och immateriella rättigheter som tillhör PulPac AB”, skriver företaget.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!