Vinnande förpackning i klassen ”Save the Planet” blev den här kartongbaserade förpackningen för ögonskugga. (Bild Pro Carton)

Innovativa kartonglösningar i Young Designers Award 2019

4 oktober, 2019ANNONS

Europeiska kartongorganisationen Pro Cartons tävling ”Young Designers Award 2019” har avgjorts med innovativa och fantasifulla vinnarbidrag i de fyra kategorierna ”Save the Planet”, ”Creative Cartonboard Packaging for Food & Drink”, ”Creative Cartonboard Packaging for All Other Products” och ”Creative Cartonboard Ideas”. Förstaprisen i de fyra kategorierna togs hem av designstudenter från Österrike och Tyskland.

Den högtidliga prisutdelningen ägde rum vid en galamiddag i samband med kartongorganisationen ECMA:s årliga kongress, som i år hölls på Malta.

Det högt ansedda priset i kategorin ”Save the Planet” gick till Alessia Businaro från Österrike för hennes ”Powder Stories” som är en kartongbaserad förpackning för ögonskugga. En förpackning av kartong i stället för hårdplast sparar massor med plast och juryn bedömde att lösningen ”kan få en enorm inverkan på kosmetikabranschen”.

De tyska designstudenterna Sonja Herr, Liane Jehle och Philipp Tretter tog hem segern i ”Creative Cartonboard Packaging for All Other products” med den fantasifulla och innovativa förpackningen ”La Paonneau” för saxar.
Den teatraliska designen, som är inspirerad av påfågelns praktfulla stjärtfjädrar, gillades av juryn, som bländades av den annorlunda och lustfyllda öppningsupplevelsen.

Vinnare av kategorin ”Creative Cartonboard Ideas” blev Mariella Drechsler från Österrike och hennes “Dustbuster” som är ett kartongbaserat system för att samla upp damm vid arbete med borrmaskin. ”Dustbuster” är integrerad i en kartongförpackning med skruvpluggar och appliceras på borrmaskinen. En”klistrig” beläggning samlar upp borrdammet, som sedan enkelt kan avlägsnas, så att produkten kan användas flera gånger.

Martin Winner, So Hyeon Kim och Nguyet Nguyen från Tyskland vann klassen ”Creative Cartonboard Packaging for Food & Drink” med en minst sagt annorlunda förpackning för nötter. Förpackningen, som fått namnet ”Ploffie” har en unik öppningsmekanism, som gör att den fungerar som en smart dispenser, vilken öppnas och försluts med ett ”poppande” ljud.

De vinnande designstudenterna kan nu bland annat se fram emot innehållsrika studieresor till Sverige, där de genom besök på Stora Ensos kartongbruk och förpackningsbolaget ÅR Packaging kommer att kunna följa hela processen från skogsavverkning, massaproduktion och kartongtillverkning till konvertering och färdigtryckta kartongförpackningar.

Till årets upplaga av Pro Cartons Young Designers Award skickades in inte mindre är 461 bidrag från 70 universitet och designskolor i 24 europeiska länder.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!