”I Latour får vi en stark och stabil minoritetsägare och nya expansions- och utvecklingsmöjligheter” säger Peter Stenström, VD Gaia. (Bild Gaia)

Investmentbolag går in som ny delägare i Gaia BioMaterials

23 november, 2020

Helsingborgsbaserade företaget Gaia BioMaterials AB stärker upp verksamheten för fortsatt expansion genom att via en riktad nyemission ta in Investment AB Latour som minoritetsägare. Förstärkningen sker via Latours nybildade dotterbolag Latour Future Solutions AB.

Investment AB Latour är ett investmentbolag, som huvudsakligen består av helägda industriverksamheter och en investeringsportfölj av noterade innehav, i vilka Latour är huvudägare, eller en av huvudägarna. Investeringsportföljen består av nio huvudsakliga innehav med ett marknadsvärde på ungefär 68 miljarder kronor. Den helägda industriverksamheten har en årlig omsättning om 15 miljarder kronor.

Gaia skriver i ett pressmeddelande att Gaia BioMaterials kommer att ingå i det nyetablerade investeringsområdet Latour Future Solutions, med ansvar för investeringar i hållbarhetsfokuserade tillväxtbolag.

”I Latour får vi inte bara in en stark och stabil minoritetsägare med hög industriell kompetens, utan även nya expansions- och utvecklingsmöjligheter. Vi ser fram emot att tillsammans fortsätta att utveckla Gaia BioMaterials” säger Peter Stenström, VD för Gaia BioMaterials AB.

Gaia BioMaterials utvecklar och tillverkar nedbrytbart biomaterial under det registrerade varumärket Biodolomer®.
Biodolomer baseras på förnyelsebara källor för att ersätta fossil plast och minskar koldioxidutsläppen med upp till 80 procent. Bolaget grundades 2011 och har 16 anställda med huvudkontor och tillverkning i Helsingborg. Nettoförsäljningen 2019 uppgick till 40 miljoner kronor.

”Gaia BioMaterials är med sitt patenterade biomaterial Biodolomer med och förändrar plastindustrin genom att minska behovet av icke förnyelsebara konstruktionsmaterial. Biodolomer bidrar till att minska klimatförändringarna och bildar inga mikroplaster vid nedbrytning. Ett område vi identifierat som mycket intressant. Vi har känt till dem under en tid och är stolta över att nu få vara med dem på deras tillväxtresa” säger Björn Lenander, VD Latour Industries.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!