Birgitta Alm, materialspecialist på Returkartong, ska använda sina stipendiepengar till en studieresa till Island. (Bild Returkartong)

Island och Insjön resmål för årets Åke Sahlin-stipendiater

10 oktober, 2022ANNONS

I år tilldelades för ovanlighetens skull två personer Åke Sahlins stipendium på vardera 10.000 kronor av Svenska Förpackningsgillet. Båda stipendiaterna ska använda stipendiepengarna till resor – en åker till Island, den andre till Insjön i Dalarna.

Birgitta Alm, som är materialspecialist på Returkartong och har en lång och gedigen erfarenhet från pappers- och förpackningsbranschen, tilldelades 10.000 kronor för en studieresa till Island.

Åke Sahlins stipendium

Åke Sahlin (1902–1976) hade under sin karriär en rad framträdande positioner inom förpacknings-, pappers- och handelsområdena. Hans insatser har varit av stor betydelse för svensk förpackningsindustri och export. Åkes sista roll var som ordförande för Svenska Förpackningsföreningen. Dess VD, tillika SFG:s hedersordförande, Stig Bergstedt initierade stipendiefonden som en bemärkelse på Åke Sahlins 70-årsdag. Hittills har över 40 stipendier delats ut och Gillet hoppas att man får möjlighet till utdelningar i många år framöver. Se alla tidigare stipendiater HÄR.

Juryns motivering löd: ”Birgitta har uppvisat ett framgångsrikt engagemang inom förpackningsåtervinning och anses av juryn ha en lovande framtid vars karriärutveckling bör stödjas. Birgitta har sökt och fått stipendiet för att företa en studieresa till Island med syfte att lära sig mer om deras förpackningsinsamlings- och återvinningssystem samt knyta nya kontakter inom deras återvinningsbransch. Ändamålet är helt i enlighet med Åke Sahlin-stipendiets anda och syfte och juryn gläds åt att härmed få bidraga till Birgittas studieresa.”

Åke Sahlin-stipendiaten Gustaf Lindblom . (Bild fr LinkedIn)

Den andre Åke Sahlin-stipendiaten är Gustaf Lindblom, som är student på Nackademin och som ska använda sina stipendiepengar till att bekosta resor och logi till Insjön i Dalarna.

Juryns motivering löd: ”10.000 kronor tilldelas Gustaf Lindblom, studerande inom förpackningsutveckling/-design på Nackademin, som uppvisat stort intresse för förpackningars funktionella design och cirkularitet. Gustaf har sökt och fått stipendiet, som ett bidrag till att finansiera resor/logi för sitt praktikarbete med förpackningsteamet på Clas Ohlson i Insjön, i enlighet med Åke Sahlin-stipendiets anda och syfte.”

Årets Åke Sahlin stipendier delades ut i samband med Svenska Förpackningsgillets höstmöte, som hölls den 5 oktober i anslutning till Scanpack-mässan i Göteborg.

Ansökan till Åke Sahlins stipendium 2023 öppnar i januari 2023 och är öppen till och med augusti. Förpackningsstuderande och Svenska Förpackningsgillets medlemmar kan ansöka!
Läs mer och sök till stipendiet HÄR.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!