Xeikons nya digitala etikettpress Xeikon CX300 har presenterats på en webbsänd presskonferens. (Bild Xeikon)

Istället för drupa: Xeikon-nyhet på webbsänd presskonferens

1 april, 2020ANNONS

Xeikons nya digitala etikettpress Xeikon CX300, som ersätter modell CX3 m, var tänkt att presenteras på mässan drupa 2020, och att visas för branschpressen innan dess. Nu är ju drupa framskjuten pga av corona-pandemin och att fysiskt samla pressen på Xeikons europeiska huvudkontor i Belgien var inte att tänka på, så därför har Xeikon nu presenterat sin nya digitalpress på en webbsänd presskonferens!

Nya digitala etikettpressen Xeikon CX300 bygger på företagets nästa generation, som man kallar Cheetah 2.0-teknologi. Pressen har en banbredd på 330 millimeter och fem tryckverk med CMYK plus opak vitt i en körning. Pressen kan även hantera färgexpansioner, kund- eller säkerhetsfärger. Kapaciteten ligger på runt 50.000 kvadratmeter per månad vid ett arbetsskift. Tryckhastigheten är 30 meter per minut.

”CX300 är en mycket mångsidig maskin”, säger Filip Weymans. (Bild Xeikon)

”CX300 jobbar med torr toner, vilket är det överlägset bästa sett ur livsmedelssäkerhet. Cheetah-tonern inkluderar också den QB-toner, som vi lanserade nyligen och som ger en extra framtidssäkring mot lagstiftning och andra regleringar”, sade Filip Weymans, Vice President Marketing vid webbkonferensen.

”Pressen klarar att trycka på utmanande substrat som till exempel papper med naturlig struktur vilket gör den intressant för producenter av etiketter för vin och sprit, öl, lyxigare livsmedel med mera”.

Pressen kan också användas för produktion av till exempel IML-etiketter, våtlimsetiketter, wrap around-etiketter och kartongvarianter. Med hjälp av det man kallar fleXflow process kan man också tillverka flexibla påsförpackningar i den. Då kombineras torr toner med termisk laminering.

”Det är med andra ord en mycket mångsidig maskin, som är utvecklad för att ge högsta möjliga OEE, det vill säga Overall Equipment Effectiveness, och den är produktivare än vår CX3 som var den första maskinen i Cheetahserien”

”Dagens investeringar som leverera resultat. Tryckhastigheten är viktig men om det kombineras med lågt OEE kommer det inte att ge det värde som tryckare och etikettkonverterare vill ha. Här har vi kombinerat hög hastighet med hög OEE”, konstaterade Filip Weymans.

Cheetah 2.0-tekniken baseras på den välkända, uppskalningsbara presskonstruktion, som Xeikon utvecklat. Webbredden kan varieras mellan 220 och 512 mm och ett bildhuvud baserat på LED ger en upplösning på 1.200 x 3.600 dpi vilket innebär kvalitet i samma område som offset och djuptryck.

CX300 har ett nytt människa-maskingränssnitt, som gör det möjligt för operatören att få tillgång till maskinens status på avstånd. Gränssnittet talar också om vilka åtgärder operatören behöver vidta.

För den som känner för att investera i en CX300 direkt gäller att den blir kommersiellt tillgänglig ”i början av april”.

Text Bo Wallteg

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!