Italiens premiärminister Giuseppe Conte och hans regering har dragit tillbaka det hårt kritiserade förslaget på skatt på vissa plastförpackningar. (Bild Wikimedia Commons)

Italien drar tillbaka kritiserad plastskatt på grund av pandemin

15 maj, 2020

Italienska regeringen har dragit tillbaka en hårt kritiserad skatt på plastförpackningar. Skatten skulle ha trätt i kraft den 1 juli i år.

Den kontroversiella skatten skulle utgått med 0,45 euro (knappt 5 kronor) per kilo och drabba konsumenterna i form av ökade priser på plastförpackade produkter, etc.

Skatten var avsedd för plaster, som bland annat används i flaskor, bärkassar, livsmedelsförpackningar, plastkapsyler, cellplastprodukter, m fl. Plastförpackningar av bioplast eller återvunnen plast skulle undantas från skatten, liksom plastbaserad medicinsk utrustning och läkemedelsförpackningar.

Med vederbörliga avstånd och försedda med munskydd meddelade delar av den italienska regeringen beslutet att dra tillbaka och skjuta upp den kritiserade plastskatten. (Bild Italy Government)

Italienska regeringen har nu dragit tillbaka skatteförslaget och meddelat att man skjuter upp det, i första hand till början av nästa år. Skälet uppges vara de svåra ekonomiska skador, som Covid 19-pandemin orsakat det italienska samhället och dess befolkning.

”Vi är ett land i stora svårigheter och med en gemenskap av människor i stort lidande”, sade Italiens premiärminister Giuseppe Conte, när han tillkännagav tillbakadragandet av plastskatten.

Den italienska plastskatten var kalkylerad att ge staten en årsintäkt på cirka 200 miljoner euro (ca 2,12 miljarder kronor) och bara under det här året var skatteintäkterna budgeterade till 140 miljoner euro (knappt 1,5 miljarder kronor).

I samband med tillbakadragandet av plastskatten tillkännagav italienska regeringen också ett stödpaket på 55 miljarder euro (584 miljarder kronor) till företag och familjer, som nu kämpar för sin överlevnad under corona-pandemin.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!