BEWi kan nu tillverka fullgod ”jungfrulig” EPS av kasserat cellplastmaterial.

”Jungfrulig” EPS tillverkas av kasserat cellplastmaterial

19 januari, 2016

Norska BEWi, känd tillverkare av produkter i hård cellplast, EPS, har utvecklat en metod att återanvända kasserad EPS och av denna tillverka produkter med samma goda egenskaper som nyproducerad EPS. BEWi planerar nu att lansera en hel serie produkter av återvunnen EPS under namnet GreenLine.
”Vi har funnit ett sätt att återanvända kasserad EPS och tillverka ny med samma fina egenskaper som nyproducerad. Men det riktigt fina är de positiva miljökonsekvenserna”, säger Martin K Bekken, CSO, BEWi Group.

EPS, som står för ”expanderad polystyren”, är hård cellplast, som tillverkas genom att små pärlor av polystyren utsätts för värme och expanderar till större kulor vilka till 98 procent består av luft. Kulorna smälts samman till kulor eller block med mycket goda isoleringsegenskaper.

BEWi erbjuder ett brett sortiment av EPS-produkter, och satsar mycket på utveckling av material och innovativa produkter:
”Vi vill driva branschen, bland annat med ett aktivt miljötänk. Att återvinna material, som annars bara skulle bränts upp till ingen nytta alls, är en självklar men innovativ idé”, säger Martin Bekken. 

Med BEWis innovation kan man nu erbjuda grön EPS med bibehållen kvalitet i fråga om produktegenskaper och i stora kvantiteter.

”Nu är vi klara med våra laboratorietester och söker i nästa steg ett optimalt kretslopp, det vill säga hur spillet ska tas om hand i avnämarledet vid industrierna och byggarbetsplatserna för att returneras till våra fabriker. Vi är snart där!”, säger Martin Bekken.

—————————————————
Familjeföretaget BEWi startades 1979 och var en framgångsrik producent av fiskelådor längst ut på den norska Tröndelagskusten. Företaget har växt och är numera en skandinavisk koncern, som hanterar och kontrollerar hela kedjan från råvara till färdig produkt inom byggisolering, förpackningsindustri och tekniskt emballage.
BEWi Group har cirka 4.450 anställda i 17 fabriker i Skandinavien. BEWi Group ägs till 50 procent av Verdane Capital och till 50 procent av BEWi Holding, där grundaren Sven Bekken är ensam ägare.
BEWi Group hade 2014 en omsättning på 1,7 miljarder kronor.

 

 

Kontaktuppgifter

Bewi

Visa sida

Tel 4 799 209 272
Skicka epost

Postboks 94
NO-7501 Stjördal

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!