Den nya kakförpackningen ger minskad miljöpåverkan. (Bild Metsä Board & JP Press)

Kakförpackningen som öppnar upp för minskad miljöpåverkan

12 april, 2022ANNONS

Kartongproducenten Metsä Board och finska bageriet Viipurilainen Kotileipomo har utvecklat en helt återvinningsbar kak- och bageriförpackning, som innebär minskat såväl materialbehov som koldioxidutsläpp.

Viipurilainen Kotileipomo är ett snart 100 år gammalt företag, som tillverkar bakverk och hantverksbröd av lokala råvaror med traditionella metoder. När bageriet letade efter en ny lösning för sina kakförpackningar var de viktigaste kraven att minska förpackningens miljöavtryck samt en snabb och enkel hopsättning.

Teppo Ylä-Hemmilä är brödkonstnär och innovationsdirektör. (Bild Viipurilainen Kotileipomo)

Viipurilainen Kotileipomo och Metsä Boards förpackningsdesignteam utvecklade tillsammans en resurseffektiv och helt återvinningsbar bageriförpackning, som minskar materialbehovet med 25 procent och koldioxidutsläppen med 34 procent jämfört med den tidigare förpackningen. Samtidigt kunde användningen av plast minskas genom att man inte behövde använda polyetenbelagd kartong.

”Förpackningars hållbarhet är viktigt för oss och våra kunder och det är fantastiskt att kunna sprida budskapet om att minska plast och främja återvinning”, säger Teppo Ylä-Hemmilä, brödkonstnär och innovationsdirektör, Viipurilainen Kotileipomo.

Den nya kakförpackningen är gjord av lättviktskartongen MetsäBoard Prime FBB EB, en dispersionsbelagd barriärkartong, som kan återvinnas, och som har hög tjocklek och är fettresistent, vilket är nödvändigt för mat med naturligt hög fetthalt, typ bakverk och kakor.

”Det här konceptet är ett utmärkt exempel på innovativa lösningar som möjliggjorts via gemensam brainstorming. När vi designade förpackningen använde vi en virtuell modell på vårt Excellence Center för att snabbt och exakt visualisera materialet, strukturen och dess hållbarhet”, säger Ilkka Harju, Packaging Services Director, EMEA och APAC, Metsä Board.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!