Fazers chokladjulkalender görs i år av lätt och återvinningsbar dispersionsbelagd kartong från Metsä Board, vilket ger en plastbesparing på 1.200 kilo. (Bild pressbild. Bilden är ett montage)

Kartongbaserad julkalender sparar in 1.200 kilo plast

7 november, 2022ANNONS

Årets chokladjulkalender från finska Fazer är gjord av lätt och återvinningsbar dispersionsbelagd kartong i stället för den PE-belagda kartong, som man tidigare använt. Plastinbesparingen blir 1.200 kilo.

”Chokladkalendrar behöver ett skydd för chokladen, vilket vanligtvis är av plast. I år byter vi istället ut det PE-belagda materialet mot återvinningsbar kartong från Metsä Board”, säger Piia Soininen-Tengvall, utvecklingschef för förpackningar på Fazer.

Piia Soininen-Tengvall är utvecklingschef för förpackningar på Fazer. (Bild Fazer)

Den lätta kartongen, som används i kalendern, bidrar till den cirkulära ekonomin och minskar avfallet. Tack vare den lätta och resurseffektiva designen minskar kalenderkartongens koldioxidavtryck med en fjärdedel jämfört med tidigare.

”Att minska klimatförändringarna och gynna den cirkulära ekonomin är viktigt för Fazer. Julkalenderns materialförändring är en del av Fazers ansvarsfulla förpackningsprogram som består av tre delar: att minska mängden förpackningsmaterial som används, att utveckla helt nya typer av mer ekologiska förpackningar och lösningar samt att förbättra återvinningsbarheten av förpackningar”, framhåller Piia Soininen-Tengvall.

”Vår färskfiberkartong är ett säkert val för julkalendrar, speciellt när chokladen är i direkt kontakt med kartongen. Dessutom har vår dispersionsbelagda kartong neutrala sensoriska egenskaper. I praktiken betyder det att chokladen i kalendrarna behåller sin utmärkta smak tills konsumenten får den”, säger Olli Haaranoja, försäljningsdirektör på Metsä Board.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!