Kina försöker komma tillrätta med sina stora plastavfallsproblem genom att införa förbud mot engångsartiklar av plast. (Bild Dreamstime)

Kina inför omfattande förbud mot engångsprodukter av plast

20 januari, 2020ANNONS

För att försöka komma tillrätta med sina stora miljö- och avfallsproblem planerar Kina enligt rapporter i internationell press att införa förbud mot engångsprodukter av plast.

Representanter för Kinas nationella utvecklings- och reformkommission samt för ministeriet för ekologi och miljö uppger att åtgärderna kommer att inledas med att engångsplastpåsar kommer att förbjudas i alla större städer i Kina redan i slutet av det här året och vara förbjudna i samtliga städer och större samhällen från år 2022. Marknader, som säljer färska livsmedelsprodukter, kommer dock att vara befriad från förbudet fram till år 2025.

Plastpåsförbudet gäller produktion och försäljning av påsar, där plastfilmens tjocklek understiger 0,025 millimeter. Plas,t som används inom jordbruket och är tunnare än 0,01 millimeter, kommer också att omfattas av förbudet.

Från slutet av 2020 kommer restaurang- och snabbmatsindustrin att förbjudas använda plastsugrör och från 2025 ska alla städer och större samhällen över hela Kina ha reducerat förbrukningen av alla engångsprodukter av plast med 30 procent.

Vissa regioner och områden kommer också att få begränsningar för produktion och försäljning av andra plastprodukter, det är dock oklart ännu vilka områden och produkter, som åsyftas.

Kina har sedan tidigare förbjudit all import av plastavfall till landet.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!