Skotska CuanTec använder rester från skaldjur som räkor, havskräftor, etc. för att tillverka en bionedbrytbar förpackningsfilm. (Bild Dreamstime)

Kitinbaserad plastförpackning bryts snabbt ner i hemkompost

24 februari, 2020ANNONS

Skotska bioteknikföretaget CuanTec har utvecklat en teknik att tillverka bionedbrytbar förpackningsfilm av skaldjursrester. Filmerna bryts ner fullständigt inom 90 dagar i en hushållskompost.

Bioråvaran till CuanTecs förpackningsfilmer är kitin – som är en av de vanligaste förekommande naturliga biopolymererna i världen. Kitin finns exempelvis i skalen hos skaldjur som räkor, kräftor, havskräftor, humrar, etc. och kan enkelt utvinnas från skaldjursrester från fiskindustrier.

CuanTec extraherar kitin från sådant skaldjursavfall och omvandlar kitinet till ämnet kitosan, som har utmärkta koagulerande egenskaper. Genom att blanda kitosan med andra naturliga biopolymerer får man fram en trögflytande vätska, som kan formas till en flexibel film med samma egenskaper som förpackningsfilm i konventionell plast.

Kitin från skaldjursrester omvandlas till ämnet kitosan (mätglaset till höger) som blandas med andra biopolymerer och omvandlas till en flexibel förpackningsfilm. (Bild Andrew King, CuanTec)

CuanTec skriver att företagets forskare genom att använda bakterier i processen har kommit fram till en innovativ metod för biologisk extraktion. Processen minskar avfallsströmmarna vid produktion. Det enda ”avfall” som genereras är en vätska med högt proteinhalt, som kan användas som fiskfoder.

Tillverkningsprocessen är också mycket skonsammare än kemiska metoder, hävdar CuanTec, och kan utföras vid en mycket lägre temperatur, vilket minskar energitillförseln i processen. Hela processen är utformad för att ingå i en cirkulär ekonomi.

CuanTec säger att förpackningar av den kitinbaserade bioplastfilmen bryts ner inom 90 dagar i en hushållskompost utan att orsaka miljöskador. Använda förpackningar kan också sorteras som matavfall och transporteras vidare till industriell kompostering.

Förpackningar tillverkade av CuanTecs ”skaldjursfilm” kan också bidra till att minska matsvinn, genom att förpackade livsmedel får längre hållbarhet tack vare ämnet kitosans antimikrobiella egenskaper.

CuanTec arbetar nu på att starta en anläggning för att börja storskalig produktion av kitosan. Företaget fick ett betydande finansiellt tillskott i september i fjol och man hoppas kunna uppnå full produktion senare i år eller i början av år 2021.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!