Prins Daniel och BillerudKorsnäs VD och koncernchef Petra Einarsson vid invigningen av KM7 den 3 oktober. (Bild BillerudKorsnäs)

KM7 – världens modernaste kartongmaskin har nu invigts

7 oktober, 2019

BillerudKorsnäs nya kartongmaskin KM7 – betecknad som världens modernaste i sitt slag – har högtidligt invigts i närvaro av Prins Daniel och näringsminister Ibrahim Baylan samt flera andra honoratiores.

Den nya KM7-maskinen i BillerudKorsnäs bruk Gruvön representerar den hittills största investeringen i företagets historia och det är också en av de största industriella investeringarna i Sverige under senare år. Med KM7 räknar BillerudKorsnäs med att möta den globalt växande efterfrågan på hållbara kartongbaserade förpackningslösningar.

Kartongmaskinen KM7 har en imponerande längd på 350 meter och den väger 17.000 ton.

På maskinen kan BillerudKorsnäs tillverka bland annat vätskekartong, som används till mjölkförpackningar, etc. Maskinen kan också producera white top kraftliner samt kartongkvaliteter, som kan konverteras till förpackningar för produkter inom elektronik, kosmetika, konfektyr, vin och sprit, m fl., m fl.

Produktionskapaciteten är 550.000 ton om året, vilket motsvarar 100 miljoner enliters mjölkförpackningar varje dag…

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att den nya kartongmaskinens produkter kommer att bidra till att minska världens användning av fossilbaserad plast under många år framöver.

Under hela byggnadstiden, som spänner över 2,5 år, har BillerudKorsnäs dokumenterat anläggningsarbetena med en fixerad så kallade ”time lapse”-kamera. Resultatet är en fascinerande ”tidsresa” där 2,5 års anläggnings- och byggarbeten skildras på 25 sekunder!
Se ”time lapse”-filmen HÄR!

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!