WinCups sugrör Phade – tillverkat av bioplasten PHA från Danimer Scientific – tog hem det prestigefyllda priset 2020 Innovation in Bioplastics Award. (Bild WinCup)

Komposterbara sugröret Phade vann prestigefyllt bioplastpris

21 augusti, 2020ANNONS

Ett komposterbart och marinbiologiskt nedbrytbart sugrör i bioplasten PHA tog hem segern i prestigefyllda tävlingen 2020 Innovation in Bioplastics Award. Två företag – bioteknologiföretaget Danimer Scientific och food service-företaget WinCup – utsågs till gemensamma vinnare.

Danimer och WinCup har tillsammans utvecklat de första kommersiellt lanserade sugrören av bioplasten PHA (polyhydroxialkanoat) som bryts ner såväl i hemmakomposter som i marin miljö utan att lämna rester i form av mikroplast efter sig. Phade-sugrören klarar dessutom höga temperaturer både under transport och vid användning.

För att tillverka Phade-sugrören använde WinCup sig av Nodax, en PHA-plast utvecklad av Danimer Scientific. Sugröret sägs vara det första i sitt slag på marknaden, som möter konsumenternas efterfrågan på miljövänlighet utan att förlora den känsla och kvalitet, som kännetecknar konventionella sugrör av fossil plast.

USA-baserade bioteknikföretaget Danimer Scientific är något av en pionjär inom biologiskt nedbrytbara och komposterbara plastprodukter. Företagets biopolymerer används bland annat för tillverkning av beläggningar, filmer och formsprutade produkter, m fl.
Danimer Scientific har 125 patent i nästan 20 länder avseende bioplastrelaterade tillverkningsprocesser och polymerformuleringar.

Företaget WinCup, som även det är baserat i USA, är en ledande tillverkare av engångsartiklar inom food service-sektorn.

Tävlingen Innovation in Bioplastics Award anordnas av bioplastdivisionen inom PLASTICS (Plastics Industry Association)

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!