Köttråg av återvunnen PET minskar koldioxidutsläppen

PUBLICERAD: 4 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Genom att byta till köttråg med hög andel återvunnen PET-plast får man ytterligare minskning av koldioxidutsläppen hos HKScan och Coop.

Från vecka nio har HKScan i Linköping bytt ut sina trågförpackningar till konsumentförpackat kött, till tråg med hög andel återvunnen PET. Det skriver HKScan Sweden i ett pressmeddelande.
Förändringen innebär att koldioxidutsläppen för trågen halveras. Arbetet är ett steg i processen att minska den totala klimatpåverkan.

”Genom att byta ut våra förpackningar till hög andel återvunnen PET räknar vi med att kunna minska våra koldioxidutsläpp kopplat till trågen med cirka 50 procent. En positiv klimatsatsning som vi är mycket glad att göra tillsammans med vår kund Coop”, säger Anders Ferlin, produktchef kött på HKScan Sweden.

Materialet i de nya trågen består dels av ett ytskikt med nytt material och dels en hög andel är rPET, som är återvunnen PET från bland annat läskedrycksflaskor. Materialet är noggrant sorterat och rengjort. Den återvunna platsen mals ner till flingor och återanvänds som råmaterial till nya förpackningar. Alla förpackningar som innehåller återvunnen rPET har ett ytskikt bestående av APET, som fungerar som en funktionell barriär.

Att byta ut tråg till konsumentförpackat kött till återvunnet material av PET med rPET ger en CO2-minskning på cirka 50 procent.

”Förändringen till nya trågen är en positiv utveckling och innebär att vi kan halvera vår koldioxidpåverkan kopplat till dessa förpackningar. Förändringen är ytterligare ett steg i processen för att HKScan ska minska sin totala klimatpåverkan”, förklarar Annelie Lundell, kvalitets- och miljödirekötr vid HKScan Sweden.

De nya trågen till konsumentförpackat kött kan fortsätta att sorteras i plaståtervinningen, precis som tidigare. På så sätt forsätter kretsloppet i oändlighet och även kunden Coop ser förändringen som positiv.

”Genom våra nya tråg gör vi skillnad. De senaste fem åren har vi minskat vårt totala utsläpp av växthusgaser med över 50 procent”, säger Coops hållbarhetschef Louise König.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx