När populära insamlingsprogrammet Musikhjälpen, som i år leds av fr. v. Anis Don Demina, Brita Zackari och Oscar Zia, kommer till pantens ”huvudstad” Norrköping passar Pantamera på att kraftsamla kring pantning. (Bild Mattias Ahlm/SR)

Kraftsamling kring pant när Musikhjälpen är i Norrköping

14 december, 2021ANNONS

Populära radio- och TV-eventet Musikhjälpen sänds i år från Norrköping – hemort för Returpack/Pantamera, som tar tillfället i akt och kraftsamlar kring förpackningspantning.

Panten har under alla år stått för en stor del av Musikhjälpens insamlingspengar. I år har evenemanget kommit till Norrköping, Pantameras hemstad och platsen där all pant från hela landet samlas. Nu uppmanar Pantamera alla som bor i Norrköping att samla sina krafter – och panta sina burkar och flaskor.

Musikhjälpen uppmanar till ökad pantning. (Illustration Musikhjälpen)

Musikhjälpen, som i år har engagerat artisterna Brita Zackari, Anis Don Demina och Oscar Zia, har en imponerande historia av att år efter år samla ett enormt engagemang, inte minst i de städer som står värd för evenemanget. En stor del av insamlingsbössorna fylls med pengar från pant, donerade genom allt från den lilla förskoleklassen till det stora internationella bolaget. Utöver alla olika pantinsamlingsinitiativ runt om i landet har Pantamera också under flera år jobbat med egna aktiviteter till förmån för Musikhjälpen.

”´Pantamera med esporten´ är ett sådant initiativ. Den bössan har varit en av landets största under flera år och totalt bidragit med närmare 1,5 miljoner kronor. Men pantens sammanlagda och verkliga bidrag är förstås mycket högre än så”, säger Lovisa Lannerstedt, projektledare på Pantamera.

”Ett fantastiskt tillfälle för alla i Norrköping att maxa panten för Musikhjälpen”, säger Lovisa Lannerstedt. (Bild Pantamera)

I år har alltså Musikhjälpen kommit till Norrköping, Pantameras egna hemstad, där årligen ofattbara 2,2 miljarder pantförpackningar levereras till pantfabriken på Händelö och kan återvinnas till nya burkar och flaskor.

”Det är jättekul att Musikhjälpen äntligen kommer till Norrköping och ett fantastiskt tillfälle för alla oss som bor här att verkligen maxa panten för Musikhjälpen”, säger Lovisa Lannerstedt.

För att få in så mycket pantpengar som möjligt till Musikhjälpen 2021 finns Pantamera på flera platser runt om i Norrköping under veckan, som programmet sänds. I den nya pantstationen i Spiralen, vid livsmedelsbutiker, caféer och restauranger och på Kärlekens torg kommer Pantamera att vara närvarande. Dessutom har man inrättat en speciell pantjour, som på begäran hämtar pant från företag runt om i staden.

På Returpunkterna i Norrköping och på återvinningscentraler runt om i landet, som har pantautomaterna Pantamera Express, kan alla som pantar nu välja att skänka sina pantpengar till Musikhjälpen.

”Det som är så bra med pant är att alla kan vara med och bidra. Speciellt eftersom i princip alla svenskar pantar. Varje burk och flaska gör skillnad – både för människor och miljön”, avslutar Lovisa Lannerstedt.

—————————————————————-
Musikhjälpen, som är en svensk version av det nederländska radio- och TV-formatet Serious Request, har sänts årligen strax före jul sedan år 2008 med ett nytt aktuellt tema varje år. Programmet sänds dygnet runt och pågår i år 13 – 19 december. Årets tema är ”För en värld utan barnarbete”. (Källa Wikipedia, m fl)

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!