KUKA:s nya palletteringsrobot Quantec PA-2 beskrivs som en av de snabbaste på marknaden. (Bild KUKA)

KUKA:s nya palletteringsrobot är en av marknadens snabbaste

8 december, 2021ANNONS

Tyska robot- och automationsspecialisten KUKA har lanserat palletteringsroboten Quantec PA-2, som uppges vara en av de snabbaste på marknaden.

Den nya, snabbare, roboten är en vidareutveckling av robotmodellen Quantec PA med uppgraderade viktklasser och med hygieniska oljor som tillval.

”Det är en rejäl facelift från den tidigare modellen, men utan att vi höjer priset”, säger Micael Amandusson, channel manager på nordiska dotterbolaget KUKA Nordic AB.

Micael Amandusson är channel manager på KUKA Nordic AB. (Bild KUKA)

KUKA uppger att en annan fördel med den uppgraderade palletteringsroboten Quantec PA-2 är att den agerar ihop med KUKA:s nya styrsystem KRC5, vilket innebär att den är framtidssäkrad vad gäller reservdelar.

”Den är också en av de allra snabbaste palletteringsrobotarna på marknaden”, säger Micael Amandusson.

Företaget skriver att Quantec PA-2, likt andra KUKA-robotar, är energioptimerad. Under de senaste tio år har man lyckats sänka energiförbrukningen för robotarna i Quantec-serien med 40 procent.

”Lägre energiförbrukning är något vi fokuserar allt mer på. Sett över 14 år, vilket är en vanlig tidsrymd för ägandet av en robot, så utgör energikostnaden så mycket som 30 procent av robotens TCO (Total Cost of Ownership)”, berättar Micael Amandusson.

Den nya roboten går att programmera med KUKA:s PalletTech, en mjukvara som är enkel att använda och som inte kräver några förkunskaper i robotprogrammering. Enligt KUKA går det lätt att skapa avancerade palletteringar med programmet.

Robotens gripverktyg kan definiera upp till 32 olika zoner, och använda 8 olika inmatningsstationer samt upp till 21 olika utmatningsstationer. När det gäller antalet olika laster, pallar och mellanlägg, som den kan hantera, går gränsen vid 999.
Även när det gäller viktklasserna – 140, 180 och 240 kilo – är Quantec PA-2 en uppgradering mot sin föregångare, som nu fasas ut ur sortimentet.

KUKA skriver vidare att Quantec PA-2 saknar parallellstag och i stället har fem axlar istället för gängse fyra axlar.

”Parallellstag har en tendens att böja sig vid kollisioner med annan utrustning, vilket kräver att delar byts ut. Men Quantec PA-2 behöver vi bara enkelt kalibrera om, ifall olyckan är framme och den kommer ur läge”, säger Micael Amandusson.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!