Domtars pappersbaserade kylpåsar kan ersätta liknande lösningar i plast eller andra material. (Bild Domtar)

Kylpåse av papper som håller hämtmaten kall hela vägen

10 november, 2020ANNONS

USA-baserade pappersföretaget Domtar har utvecklat en pappersbaserad kylpåse, som håller hämtmat kall och fräsch under hela transporten och som kan ersätta kylelement i plast och andra material.

Livsmedel och färdigrätter, som beställs för hemleverans, behöver hållas kalla hela vägen under transport och fram till leverans vid kundens dörr. Detta gäller speciellt råa, ej tillagade ingredienser, som annars riskerar att snabbt förfaras om temperaturen blir för hög eller transporten tar längre tid än beräknat.

Den kylpåse, som Domtar nu utvecklat, bygger på en fiberbaserad lösning med papper, mjukpapper och fluffmassa. Påsen innehåller också en liten mängd ”superabsorberande” polymermaterial, som suger upp och behåller det frusna vattnet i påsen, när detta tinar.

Domtar skriver på sin hemsida att man gjort flera interna tester som visat att företagets pappersbaserade kylpåse håller temperaturen lika bra som andra kylalternativ och att man inte upptäckt några läckage, som kan leda till att kvaliteten på livsmedlen i transportförpackningen försämras. Papperspåsen sägs också ge upphov till betydligt mindre kondens i förpackningen under transport, vilket potentiellt förbättrar kvaliteten på levererade varor.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!